И… Кронос изяде децата си

Вижте, ние не сме агенция ЕЖК (Една Жена Каза), честно!

Но когато една жена каза: „Тоя ги изяде като Кронос децата си“ по повод канибалската вакханалия, при която готвачът-демиург Радев пльосна на софрата чеверме с нанизани Нинова-Петков-Василев-Трифонов, се замислихме. Жената, чиято интуиция дълбоко уважаваме, беше права. Корнелия роди Радев от Решетников, Радев роди Кирил и Асен от небитието, Кирил роди Янев от Радев, Янев роди партия от неизвестен засега извършител и после всеки се отрече от другия, се засука тя древногръцката трагедия.

Оценихме и парадокса – тези лица, плюс още неколцина тям подобни, бяха хем част от менюто, хем точеха зъби около трапезата. Кронос ги ядеше, но и те не му оставаха длъжни. Ядяха го, ядяха се един друг, а долу в ниското пълзеше някакъв келеш, събираше копейки от пода и чакаше от масата да падне парче още живо месо, за да впие в него мишите си зъбки.

Картина, достойна за Брьогел. Плачеше за изкуствоведски анализ.

(Впрочем, започнахме с „вижте“ неслучайно – така започват изказванията си по телевизора повечето български политици и социолози. Модата я въведоха именно едни двама социолози, които са и автори на крилатата фраза „Вземи им парите и да си е*ат майката!“ Родиха я пред очите ни преди около 24 години и ние я запомнихме. Кел файда? Те продължиха да вземат парите, да си играят голфа, а ние… така, де.)

Признаваме и че имахме вътрешен спор: какъв изкуствоведски псевдоним да си изберем – Аполодор Бистришки (по местоживеене), или Хезиод Шипченски (по месторождение). За да се измъкнем от проблема, решихме да се подпишем с рожденото си име, но да говорим за себе си в множествено число като непрежалимия Стойко Тонев, а.k.а Тони Филипов, д-р. Поклон!

Вижте! Сложно е! Древногръцката митология е засукана повече от личния живот на татуиран футболист от местния национален отбор. И двулика като Янус и парламентарно изказване. Затова да го караме през просото на двусмислиците, пък каквото излезе:

Кронос е титан. В това той е повече от сигурен и си му личи. [Баща му бог Уран, понеже по онова време хората били кът, си харесал Гея (не, не някакъв си гей, а Гея – и тя богиня). Била сестра на Уран, обаче нямало накъде – и богините не били много на брой.] От тази именно кръвосмесителна връзка се родил титанът Кронос и моментално се влюбил в себе си.

Отначало той бил дребен, оплешивяващ, но много амбициозен статист. Кибик в стаичката с разкривен надпис „чАкащи артИсти“. Баща му Уран му обръщал нула внимание и по този начин задълбочавал фройдистките му проблеми, далече преди Зигмунд Фройд да ги формулира през 19-и век от н. е. Но Кронос търпеливо чакал момента си да излезе на сцената, подръпвал нагоре зелените си чорапи, стържел с кубинки по балатума на гримьорната и безгласно се мъчел да пооправи източния си тракийски диалект, да го доближи до олимпския.

И моментът дошъл, благодарение на някои къде случайни, къде нарочни врътки из древногръцкия пантеон. Сестра му Рея (която ние изобщо не асоциираме с Корнелия, но и тя от същото кръвосмешение), получила от някъде меч и идея. Митологията, уви, не уточнява дали „някъде“ е с руска фамилия, но и ние не дълбаем с длетото тънко. Рея дала на брат си Кронос меча, прошушнала му нещо и той моментално се хвърлил върху Уран, за да му отмъсти за светлинните години пренебрежение. Трябва да е било доста хорър сцена, щом и до днес малко художници посмяват да я нарисуват, без да сложат червен триъгълник и надпис 18+ в горния десен ъгъл на платното.

Касапницата, придружена с кастрация, няма да описваме. Гадна история. Само ще споменем, че Гея и Уран, в предсмъртни хрипове, предрекли на синчето си, че божествената му власт ще му бъде отнета по подобен подъл начин – от негово собствено дете.

И какво се очаква от силно обичащия себе си Кронос?

Ами започнал да си яде децата.

Преди това обаче, по стара божествена традиция, се оженил за сестра си Рея и започвал да я опложда редовно – тогава нямало предпазни средства, а мерак – предостатъчно.

Обаче! Кронос допуснал фатална грешка. Вместо да ги дъвче, той гълтал новородените си деца, както български олигарх гълта обществени поръчки, с извинение. Произвеждал ги и ги гълтал в още бебешко състояние. Първо погълнал Хестия, после Деметра и Хера, оригнал се и продължил с Хадес и Посейдон. По едно време кръшнал (човещинка, макар и божествена) с някаква нимфа, но леля Рея го хванала на калъп и той светкавично, на място, още докато, превърнал красивата нимфа в кобила. И след време се родил… кентавър.

Застаряващата вече Рея обаче се притеснила не нашега – тя ражда, той ги гълта като тираджия сръбски кебапчета, къде дават така? Затова, когато се усетила бременна за пореден път, заминала тайно за остров Крит, скрила се в една пещера и родила не кого да е, а малкия Зевсчо. Разлютеният Кронос я намерил бързо, естествено; имал си разузнаване. Довтасал и незабавно пожелал да глътне поредното си отроче. Но явно и боговете одъртяват, почват да недовиждат. Рея казала „добре, скъпи, заповядай!“ и му подала един закръглен камък, повит в пелени от руно на грузинска овца, жълтеещо такова. Кронос глътнал камъка барабар с руното и си тръгнал доволен.

Грешка, която по-късно му струвала скъпо. Бащината прокоба се сбъднала. Неизяденият Зевс пораснал, изправил се срещу баща си, спукал го от бой и, с извинение, го разпрал.

И от тумбака на Кронос се изтърколили живи и здрави (само малко олигавени) всички нагълтани от него невинни деца. Те, милите, начело с умния и справедлив Зевс, създали новия, някак си по човечен древногръцки пантеон.

Не че после Зевс не правел простотии. Не че не се оженил за сестра си Хера и не й направил три дечица, едното от които – Арес, назначил за бог на войната. Не че не се правил на лебед – за срамотиите и за едното… така де. Не. Но простотиите му били някак по-приемливи, по-елегантни, по-хуманни. Самият Омир го твърди.

Вижте! Ако ще идентифицирате Радев с Кронос, или Петков със Зевс, или Лена Бориславова с Афродита, или Атанас Атанасов с Хадес – това си е ваша работа. Ако Стефан Янев ви прилича на кентавър с два каубойски ботуша върху предните копита и две вмирисани валенки върху задните – ни сме ви го вменили ние. Тези изброените все са/сме деца на майката земя – Гея. И на времето. На Χρόνος, както през елинистическия период станал известен същият този Κρόνος – предупредихме ви, че древногръцката митология е засукана като съвременна българска политика.

Ние, с любезната помощ на Тони Филипов, д-р, ви предложихме една притча. Не че не можехме подробно да натъкмим кой кой е. Можехме. Но ни домързя. Така е без хонорар 🙂

Нека сега поемем напряко през къра и да наричаме нещата с българските им имена в единствено число.

Изядоха се без мезе и, мен ако питате, ще се ядат още дълго. Имам мрачното чувство, че ще се ядат завинаги. Изяждането един друг е характерно както за гръцките богове и титани, така и за българските политици. Които изобщо не са нито богове, нито титани, а точно обратното – питайте клетия електорат (на старогръцки такава дума няма, чак на латински се появява).

Сегашните и предишните практикуват изяждането от почти 33 години. Но и ние също. Те са ние. Ние сме те. Сори.

Имам съсед, който всеки ден паркира под носа ми огромния си джип с едно още по-огромно Z на страничното стъкло, оцветено с руското знаме и оранжево-черно райе. Аз пък си кося двора със синя фланелка и жълти шорти, и пея силно, с дрезгав глас „Червона калина“. Той си пуска чалга така, че да я чуя и с петите си. Аз му отвръщам с Motorhead на макс, сякаш Леми ей сега ще излезе изпод тревата и ще я изпуши.

Няма нищо ново под слънцето. Всичко е суета. Животът е просто дъх – и на мъдреците, и на глупците. Така пише в Стария завет, по-точно в главата „Еклесиаст“

Впрочем, можем тутакси да се скараме как се пише и произнася: Еклесиаст или Еклисиаст на български. Понеже на гръцки (който е много по-стар от българския) се пише Εκκλησιαστής, а на латински (също по-стар от българския) се пише Ecclesiastes, аз предпочитам да е с е“. С македонците вече се разбрахме – както е при нас, при тях ще е наобратно.

Но ако е въпрос да спорим за глупости, давайте да се почваме! Ние, както може би сте забелязали, сме двама. Добре, че не сме шизофреници, защото щяхме да станем четирима.

Четете още

Избор на редактора