И Литовското православие се цепи от Москва

Духовният глава на православните християни по света Вартоломей каза във вторник, че ще работи с литовските власти за създаване на нов клон в на Вселенската патриаршия в балтийската страна, за да гарантира, че вярващите вече не са под единствения надзор на Москва.

През 2019 г. патриарх Вартоломей вбеси Москва, като призна новосъздадената православна църква на Украйна за официална част в Украйна на признаващите Вселенската патриаршия.

Преди това Украинската църква бе векове наред под властта на Московската патриаршия, но под особена форма на позволено от Вселенската патриаршия попечителство, за което бе преценено, че в наши дни няма повече необходимост.

В Литва ситуацията е различна.

През лятото на 2022 г. ръководителят на РПЦ в Литва Вилненският и Литовски митрополит Инокентий отне сановете на няколко свещеника, включително Георги (Гинтарас) Сунгайла.

По-късно Константинополският синод възстанови свещениците в техния сан и заяви, че причините за наказанието им „изобщо не произтичат от църковните критерии“, а са свързани с позицията им относно конфликта в Украйна, предаде LRT.

Литовската епархия на Руската православна църква обяви, че не признава решението на Вселенската патриаршия.

Въпросните свещеници, сред които и Сунгайла, се надяват Константинополската патриаршия да формира постоянна църковна структура в Литва, която да й бъде подчинена. Сунгайла обясни пред LRT, че решението за това остава на патриарх Вартоломей.

„Естествено и човешко е, че след като Русия започна своята пълномащабна агресия в Украйна с откритата и активна подкрепа на Московския патриарх Кирил, някои литовски православни вече не могат с чиста съвест да останат част от Московската патриаршия“, каза Шимоните.

Кирил е твърд поддръжник на агресията срещу Украйна.

Константинополската патриаршия се счита за „първа сред равни“ в православния свят, но Руската църква има най-много православни вярващи, около 100 милиона от 260 милиона по света.

Православието в Литва датира от 13-ти век, каза Вартоломей, когато тя попада под върховния надзор на Константинопол, тогава столица на Византийската империя.

Към 2021 г. имаше около 100 000 православни вярващи в предимно римокатолическа Литва, при общо население от 2.7 милиона.

Четете още

Избор на редактора