Иде ли нов скандал при комшиите? И клуб „Цар Фердинанд“ иска регистрация

Заявление за регистрация на нов български клуб „Цар Фердинанд“ е в процес на разглеждане, съобщава Денешен весник.

Официалното потвърждение е дошло от Централния регистър, без да се уточнява кой е вносителят на регистрацията на това сдружение, чието седалище се очаква да е в Богданци. Градът е близо до границата с Гърция.

След „Ванчо Михайлов“ в Битоля и „Цар Борис III“ в Охрид, това ще бъде третият български център, открит в Северна Македония, който съдържа спорно историческа личност в името си, уточнава вестникът.

Фердинанд събужда негативни асоциации сред македонците, смятат историците в Скопие: „Това е някаква тенденция, с която се твърди, че се свързва историята на България със Северна Македония. Фердинанд и Борис III са символ на окупацията на Северна Македония. Очевидно е, че тук има някакво политическо измерение, но във всеки случай символиката е тази, че в Първата и Втората световна война тези лица са представители на окупацията на Северна Македония в този период“

От Министерството на правосъдието казват, че все още не е постъпило искане от Централния регистър за становище за регистрация на „Цар Фердинанд“, по което незабавно ще заседава съвещателният временен орган.

При липса на нов Закон за сдруженията правителството на Северна Македония потвърди позицията си, че българските клубове трябва да избягват имена, които нараняват чувствата на македонските граждани.

Все още няма реакция от Комисията за защита от дискриминация, от която се чака решение по петицията на граждани за клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля.

Стотина излязоха на протест в чаршията на Охрид преди седмица, когато там бе открит българския клуб „Цар Борис III“. Множеството хвърляше яйца и скандираше „Фашисти“. Полицията обаче не допусна ексцесии. Тогава премиерът на съседите Димитър Ковачевски коментира накратко: Това е провокация.

Четете още

Избор на редактора