И това се случи. 40 минути арест за Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп остана под арест малко над 40 минути във връзка с процедурата по повдигането на обвинение.  Той пледира „невинен“ по 34 наказателни обвинения за фалшифициране на документи, след разследване за платени от него „пари за мълчанието“ на порнозвезда, предаде Ройтерс.

С тъмносин костюм и червена вратовръзка, 76-годишният Тръмп почти не прояви емоции, когато помаха с ръка на множеството, събрало се пред съдебната сграда, свидетелства агенцията.

„Отправям се към съда. Това изглежда толкова сюрреалистично, леле, ще ме арестуват. Не мога да повярвам, че това се случва в Америка“, написа Тръмп в своята социална медия „Трут соушъл“ точно преди ареста.

Докато Тръмп премина през официалните процедури по време на ареста си, на 15-ия етаж на съда, където му бе повдигнато обвинение, имаше ограничен брой хора. Пред залата имаше агенти на тайните служби, както и полиция.

Окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг, който заведе делото срещу Тръмп, беше видян да излиза от съдебната зала и да влиза отново няколко минути по-късно.

Само петима фотографи бяха допуснати в съдебната зала с Тръмп преди изслушването, като е разрешено да се правят само снимки. Без видео.

Срещата на Тръмп със съдията беше кратка, тъй като той и юридическият му екип вече са се запознали с обвинителния акт.

Причината за неприятностите на Тръмп е плащането от 130 хил. долара на порноактрисата Сторми Даниълс. Тя получава сумата с цел да се купи мълчанието ѝ, тъй като твърди, че е имала интимни отношения с републиканеца. Той е първият американски президент, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения.

Самото плащане, извършено от адвоката на Тръмп по това време – Майкъл Коен, не е незаконно. Когато бившия президент обаче връща парите на своя юрист, те са описани като правни разходи, което е фалшифициране на бизнес документи. В Ню Йорк това е равносилно на криминално престъпление.

Тръмп бързо излезе от съдебната зала, в която се проведе изслушването и не отговори на журналистически въпроси.

Според телевизия Си Ен Ен Тръмп се е отправил директно към летище „Ла Гуардия“ в Ню Йорк, за да отлети за Флорида, където се намира имението му  „Мар а Лаго“.

Четете още

Избор на редактора