Йотова: Президентът има една вина – даде шанс на Кирил Петков и Асен Василев

Президентската двойка Радев-Йотова със сигурност ще остане в историята като най-политизираната и най-агресивната в новата история на България. Вместо да бъдат обединители (както е по Конституция), равноотдалечени от всички партии, двамата не спират да дават оценки кой е добър и кой лош. Да залюбват и разлюбват политически субекти. И да си намират или изграждат нови фаворити.

Днес вицепрезидентката Йотова индиректно започна предизборната кампания за предсрочните избори с изява по БНТ. Тя не каза за кого да се гласува, но много ясно обясни за кого да НЕ СЕ гласува.

Президентът има една вина – че даде шанс на Кирил Петков и Асен Василев. От голямата любов се получиха и големите резерви у хората“, заяви Йотова по националната телевизия. „Много бързо те се обърнаха срещу президента, вместо да потърсят съюз“, намери разковничето на проблемите тя. Фактът, че „Промяната“ се еманципира от Радев, вместо да му слугува, очевидно е голямата болка на „Дондуков“ 2.

„Разочарованието от правителството, от коалицията, която беше създадена, стигна една точка на търпение както сред обществото, така и в мнозинството в Народното събрание“, разясни от висока инстанция Йотова.

Тя лично била смятала, че тази коалиция ще се задържи. Обаче коалицията била сложна и „в едно кризисно време“ някои съмнения се оправдали.

„Идването на ПП на власт беше с много сериозни очаквания от хората. След 12 години управление на ГЕРБ мнозина от нас повярвахме, че е възможна тази промяна. И… разочарованието беше много бързо и от голямата любов се получиха големите резерви в хората, включително и в мен“, каза тя.

Йотова не харесала и бързината в опитите за реформи – в Конституцията, в съдебната власт, за справяне с кризите. „За тези 7 месеца този темп не се оправда. Още в първите месеци правителството сякаш тръгна в една друга посока да предрешава нещата, да няма достатъчно обществена дискусия, да няма съобразяване с желанията на хората, получи се и много бързо конфликт между институциите и всичко това естествено доведе до тези резерви“, каза още Илияна Йотова.

По думите на Йотова бившият премиер Кирил Петков сега си търси оправдания защо е паднало неговото правителство.

Четете още

Избор на редактора