Кабинетът въвежда всекидневен контрол на цените по цялата верига

„Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете“, съобщи премиерът Гълъб Донев, след като проведе съвещание с ресорните министри от правителството и контролните органи в държавата.

Той отбеляза, че властта няма да се намесва в свободния пазар в честните практики, но „ще покажем нелоялните търговски практики“.

„Виждате, че основните хранителни стоки, които се наблюдават – варива, меса, зърнени продукти, от Комисията по стоковите борси и тържищата, на тези 27 продукта цените са едни, в магазините на дребно цените нарастват неимоверно много. Трябва да се направи анализ каква е причината за това нарастване на цените, защо е толкова голяма ножицата. Тогава, когато вкараме и потребителя в този контролен механизъм и механизъм за наблюдение от страна на държавата, ще имаме основанието за това да прилагаме съответните санкционни механизми“, коментира още министър-председателят.

За да овладее ръста на цените, правителството ще сравнява цените в българските търговски вериги с тези в същите търговски вериги в чужбина.

Същевременно ще се следи на какви цени храните влизат у нас, дали се плащат митата и данъците, как се образува крайната цена, която всъщност плаща потребителят. Мониторингът ще е ежедневен и с участието на гражданите, като няма да се наблюдават само големи търговски вериги, но и малките магазини, но че има отклонение, е ясно, обяви премиерът, като пак подчерта, че правителството няма да се намесва в свободната търговия, но ще изсветлява процеса и ще даде определение за нелоялна практика, каквото в момента нямало.

„Затова и трудно се установяват злоупотреби, а след като има и определение за нелоялни практики, ще се налагат и по-лесно санкции“, каза Гълъб Донев.

Четете още

Избор на редактора