Кабинетът обсъжда плановете за въглищните райони

В Министерския съвет ще бъдат обсъдени териториалните планове за справедлив преход за въглищните райони Перник, Кюстендил и Стара Загора, които до утре страната ни трябва да представи на Европейската комисия, за да получи съответните средства.

Очаква се преди това премиерът Николай Денков да се срещне със синдикатите, които настояват приемането на плановете да се отложи поне с месец.

От ГЕРБ – СДС първо обвиниха партньорите си в управлението за нарушения, но после смекчиха тона.

Прецизирането на текстовете трябва да се случи днес, преди правителството да ги изпрати в Брюксел. Окончателното решение ще бъде взето на следобедно заседание, най вероятно след среща със синдикатите. Иначе – политическата реакция:

„Виждаме, че преходът ще бъде справедлив само за някои неясно как подбрани отбрани хора. А оттам нататък за хората, за регионите, ще бъде ще бъде погром няма да бъде преход“, заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ, но след това тонът на разговорът бе укротен.

Първата реакция на премиера Николай Денков бе за „волна или неволна лъжа“, но след разговора с Бойко Борисов казусът беше определен като недоразумение.

„Тези текстове могат да бъдат прецизирани до края на месец декември, но вече хода на дискусиите с европейската комисия. Като ние ще продължим диалога със синдикатите и с местните общности. Така че да отчетем, ако още техни съображения, и разбира се, вече в рамките на това, което поставя Европейската комисия като изисквания’, коментира премиерът.

„Само България не е предала своите териториални планове. Всички останали държави да са го направили още миналата година. И вследствие на това бяха изгубени вече почти 100 милиона евро. Други 800 милиона евро са под въпрос, ако това не бъде направено в съвсем кратки срокове“, припомни новият български еврокомисар Илиана Иванова.

Четете още

Избор на редактора