Кабинетът пред ЕК: Не преговаряме за нов договор с „Газпром“

„Българското правителство не възнамерява да води разговори за нов краткосрочен, средносрочен или дългосрочен договор с „Газпром Експорт“. Водим единствено разговори за получаване на количества по съществуващия договор. Считаме, че такова действие не бива да се предприема от служебно правителство. Само редовен кабинет и парламент могат да вземат решение за поемане на нов, бъдещ ангажимент.“

Това е заявил служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев във видеоконферентен разговор с генералния директор на дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен и други представители на ЕК, в който е участвал и енергийният служебен министър Росен Христов. За разговора съобщи правителствената пресслужба.

Представителите на ЕК са били запознати с подхода на служебното правителство за осигуряване на доставки на природен газ в краткосрочен и дългосрочен план. Дългосрочният предвижда обявяване на международен търг за дългосрочни доставки на втечнен природен газ. Предвижда се служебното правителство да стартира процедурата, а решението за сключването на такъв договор ще бъде взето от редовен кабинет.

България е потвърдила и интереса си да участва в механизми за съвместно закупуване на енергоносители, които могат да бъдат създадени в рамките на Енергийната платформа на ЕС.

Четете още

Избор на редактора