Кабинетът спря закриването на „България Хели Мед“

Очакваните от България хеликоптери за спешна медицинска помощ ще бъдат експлоатирани от дружеството „България Хели Мед Сървисиз“. Правителството спря предприетата от служебния кабинет процедура по закриване на въпросното дружество.

Транспортният министър Георги Гвоздейков посочи, че за усвояване на европейските средства за системата ХЕМС трябва да се изпълнят европейските директиви. Друго условие е дружеството, което ще изпълнява функциите на авиационен оператор, да има за основна дейност спешната помощ по въздух.

„Много е важно тук отговорността и функциите да бъдат делегирани конкретно на някой и той да носи цялата отговорност. Всъщност е ясно, че създавайки отново „България Хели Мед Сървисис“ се делегират изцяло правата по функционирането на спешната медицинска помощ по въздух ясно и категорично, което всъщност улеснява и модела на финансиране и издържане на цялата система в България“, обясни Гвоздейков.

Преди да бъде назначен за транспортен министър в редовния кабинет Гвоздейков беше изпълнителен директор на „България Хели Мед Сървисиз“ и остро критикува решението на служебното правителство за закрие компанията и да прехвърли оперирането на ХЕМС на Националния авиационен оператор, бившият Авиоотряд 28.

Четете още

Избор на редактора