Каква е тази България, дето не може да купи родната къща на Димитър Талев?

Наследниците на Димитър Талев и собственичката на родната му къща в Прилеп за пореден път призовават българската държава да я откупи. Сградата, описана в един от най-българските романи –  „Железния светилник“, е пред разруха.

Къщата е собственост на семейството на Снежана Аческа от 1926 г., която е готова да я продаде на българската държава срещу 100 000 евро. А след това имотът да бъде превърнат в културен център.

Очаква се коментар от министерствата на културата и на външните работи.

„Димитър Талев е една от най-обединителните фигури между България и РСМ. Ние трябва да градим мостове между двата народа, а Талев е пример – той обича Македония. Ние искаме държавата да влезе в директни преговори със собствениците на къщата на Талев, да я закупи и тя да бъде запазена“. Това заяви Димитър Панчев, наследник на големия писател, предаде репортер на БГНЕС.

Панчев подчерта, че сюжетът на романа „Железният светилник“ се завърта в знаменитата къща и тя трябва да бъде запазена.

Студентски клуб „Кан Кубер“, наследници на Димитър Талев и представители на клуба „Родолюбие и отечествознание“ организираха вчера пресконференция на тема „Къщата на Димитър Талев в Прилеп – възможности и решения“, в която призовават българската държава да направи нужното, за да запази този паметник на българщината в Македония.

„Къщата направо пада. Ние сме изгонени от нашата държава. Сашо Миялков, директорът на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК), ни принуди да се махнем от там и ние се върнахме в бащината ми къща. Историята на Димитър Талев се повтаря, той бе изгонен, сега аз и моето семейство бяхме изгонени. Сърдита съм на България – да не може да събере 100 000 евро за една къща – срамота!“.

Това заяви и Снежана Аческа, собственичка на къщата на Димитър Талев. „Аз посрещах българи на гости, получих и много обиди от страна на съседите. Да оставим политиката на политиците, аз търся България да прояви някакъв интерес към тази къща. Да върнем Димитър Талев там, откъдето е тръгнал“, каза още Аческа. Тя поясни, че къщата е голяма, с над 10 стаи. „Аз искам къща за къща, не искам да стана богата от това – искам тя да бъде запазена и да може да се посещава.

Аз обичам България и моля страната да направи нещо стойностно в центъра на Прилеп. Започнах с Първанов, Данаилов, Спас Ташев, говорих с директора на културния център в Скопие, но няма резултат“, заяви още Снежана Аческа.

„Антибългарската политика в РСМ, която е насочена срещу населението с българско самосъзнание е притеснителното, особено това, че Снежана Аческа не се чувства в безопасност“. Това заяви и Любомир Талев, роднина на Димитър Талев.

„Българската държава трябва да влезе в своята роля и да спаси къщата на големия български писател. Не трябва да позволяваме да се пилее националното и културното наследство. Турция иска да закупи къщата, защото тя е образец за османска архитектура. Турската държава има целенасочена политика да запазва тези обекти, върху които е имала влияние, това е т.н. мека сила“, заяви още Любомир Талев.

„Колко са къщите в България на големи български писатели, които са музеи – много малко. Къщата на Димитър Талев е свята за всички нас – знаменити романи са се развивали в нея“. Това заяви и проф. Михаил Неделчев. „България да има една къща – музей, символ на българската култура и литература в центъра на Прилеп, е задължително да се случи. Като историк подкрепям напълно тази кауза и ще съдействам колкото мога къщата на Димитър Талев да бъде запазена“, подчерта проф. Неделчев.

„Каквато и да е цената на една къща, тя е несравнима с безценната литература на Димитър Талев“. Това заяви и диригентът Христо Христов, наследник на Гоце Делчев. „Това е огромно богатство за България и то трябва да бъде запазено, нека къщата да бъде закупена, защото за българската страна това е безценно“, каза още той.

„Най-плашещото в цялата ситуация е не че друга държава има интерес и е предложила да закупи къщата, а това, че българската държава 20 години не е“, заяви и Владимир Чешмеджиев от клуб „Родолюбие и отечествознание“.

„Къде е България? Защо спи?! Не мога да разбера защо България спи. От години го повтарям: „Сумата за една държава е смешна и да не се погрижи държавата да събере минимум 100 000 евро за къща с 10 стаи, която може да се превърне и в хотел“. Създадена беше фондация „Димитър Талев“, но пак нищо не беше направено. Хората не дават пари. Смятам, че това е срамота. Да има България културен дом в центъра на Прилеп е голяма работа – казва Аческа. – Очаквам българската държава да дойде и да си я купи. Да им предам ключовете, докато съм жива. Мъжът ми почина тъжен и ми каза: „Живей, за да осъществиш това, което си си наумила“. Ето, все още съм жива, скоро ще навърша 72 години, и моля българската държава да ускори този процес, защото не знам кога ще си отида“, казва Аческа за БГНЕС.

Четете още

Избор на редактора