Какво обещава Ердоган в предизборния си манифест?

„Супер високоскоростна“ жп линия между Анкара и Истанбул, пенсии за домакините и премахване на интервюто за работа при постъпването на държавна служба са част от обещанията в предизборния манифест на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), които предизвикаха най-голям отзвук. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви вчера манифеста на ПСР за президентските и парламентарните избори на 14 май. Наред с фокуса, поставен върху справянето с последиците от разрушителните земетресения на 6 февруари, Ердоган, който е също така председател на ПСР, оповести и някои по-любопитни цели на формацията за предстоящите години. Ето някои от тези, които предизвикаха широк обществен отзвук:

„СУПЕР ВИСОКОСКОРОСТНА“ ВЛАКОВА ЛИНИЯ МЕЖДУ АНКАРА И ИСТАНБУЛ

Президентът Ердоган разкри, че визията на ПСР до 2053 г. предвижда Турция да разшири високоскоростната си железопътна линия до 13 400 км, а общата си железопътна мрежа – до 28 600 км, съобщи сайтът Хаберлер. В тази рамка през следващия период ще започнем изграждането на нови проекти в допълнение към вече строящите се високоскоростни железопътни линии, посочи той.

С откриването на линията Анкара-Къръккале-Йозгат-Сивас 11 окръга на страната ни ще бъдат свързани помежду си с високоскоростна железопътна мрежа. Когато завършим всички наши проекти, особено линията Измир-Анкара, ще увеличим този брой на 52. Ще създадем и супер високоскоростна железопътна линия между Анкара и Истанбул, подчерта президентът.

Понастоящем столицата Анкара е свързана с мегаполиса Истанбул с високоскоростна железопътна връзка. Пътуването по 560-километровата линия между двата града включва 12 спирки, а оперативната скорост на движение на влаковете е 250км/ч. Пътуването отнема четири часа и половина.

Ердоган не съобщи подробности по плана на партията си за „супер високоскоростната“ влакова линия Анкара-Истанбул, като например това как ще бъде реализирана идеята и с колко ще се съкрати пътуването между двата града.

Той посочи обаче, че ако ПСР спечели изборите, планира да продължи работата си и по други инфраструктурни проекти – нови пристанища, транспортни коридори и изкуствения воден канал „Истанбул“.

ПЕНСИИ ЗА ДОМАКИНИТЕ

Президентът Ердоган зарадва вчера и над 12 милиона домакини в страната.

„Смятаме, че най-основното право на домакините е да имат сигурност като пенсия в замяна на труда си у дома. В тази рамка ние, като държава, ще покриваме една трета от доброволните вноски, които домакините плащат“ за пенсионно осигуряване, каза той.

Според статистиките в Турция има около 12,2 милиона жени, които не участват в трудовия живот на страната. Домакините съставляват близо половината от 29-те милиона души, които не са трудово заети, показва статистиката. Заетостта на жените в Турция все още е наполовина по-ниска от тази на мъжете, а безработицата сред туркините е над два пъти по-висока от тази в страните от ЕС и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Освен обещанието за участие на държавата в доброволните вноски за пенсия на неработещите жени Ердоган заяви, че възрастта за пенсиониране на жените ще бъде променена в зависимост от броя на децата, които са отгледали. За да се насърчат новите бракове пък, той обеща безлихвен заем за новобрачните двойки в размер на 150 хиляди турски лири с двугодишен гратисен период и срок на погасяване 48 месеца.

Обещанията влизат в програмата на ПСР за „Щит за защита на семейството“, която цели да насърчи новите бракове и да подпомогне финансовата стабилност на турските семейства.

ПРЕМАХВАНЕ НА ИНТЕРВЮТО ЗА РАБОТА В ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР

Друго любопитно обещание в предизборния манифест на ПСР бе това за премахването на интервюто за работа при набирането на персонал в държавния сектор.

Ще премахнем интервюто за наемане на работа в държавния сектор и наемането на служители ще става в зависимост от класирането по успех на нашите младежи на изпитите, обясни Ердоган.

В допълнение към изпита за подбор на държавни служители (KPSS), с който се наема персонал в държавните институции и организации, кандидатите се подлагат и на устно интервю. Събеседването се провежда сред онези, които са получили достатъчно точки от изпита KPSS. Този изпит измерва общите умения, общата култура и знания на кандидатите и служи за определяне на хората, които за първи път да бъдат назначени като държавни служители. Устното събеседване, което Ердоган обещава да премахне, обаче също имаше значителна тежест в подбора, дотолкова, че има случаи на отпаднали кандидати, независимо от това, че са се представили успешно на изпита.

Близо 1,4 милиона кандидати са подали заявления да се явят на изпита KPSS през 2020 г.

ТУРЦИЯ ЩЕ СЕ ПОДГОТВИ ДА ПРЕМИНЕ КЪМ 6G МРЕЖА

Турският лидер заяви, че сред плановете на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е и започването на подготовка за въвеждане на 6G мрежа – стандарт за мобилни комуникации от шесто поколение, който ще бъде значително по-бърз.

„През следващия период ще създадем инфраструктурата, за да гарантираме, че технологията 5G ще може да се използва от цялото население, и ще започнем подготовка за технологията 6G“, каза той. „Ще продължим да увеличаваме космическата сила на Турция, която превърнахме в един от десетте най-големи сателитни оператори в света“, добави той.

Турция планира да увеличи на десет броя на спътниците си в космоса през тази година. От 2008 г. страната е извела в орбита спътниците Тюрксат 3А, Тюрксат 4А, Тюрксат 4В, Тюрксат 5А и Тюрксат 5В. В следващите дни предстои страната да изведе в орбита и първия произведен в Турция наблюдателен спътник – IMECE, разработен изцяло от турски инженери, а по-късно и спътника Тюрксат 6А, първия произведен изцяло в Турция комуникационен спътник. С това броят на спътниците на страната в космоса ще се увеличи на десет.

Същевременно Турция продължава и с други свои амбициозни планове в намерението си да се превърне в космическа сила, измежду които осъществяване на мисии до Луната и изпращане на турски космонавт с научна мисия в космоса.

Четете още

Избор на редактора