Как босът на босовете на мафията падна в капана на полицията?

Най-търсеният мафиот в Италия отивал към кафене пред частна сицилианска клиника, когато полицай се приближил до него и го попитал за името му.

Той не излъгал.

Той просто вдигнал очи и казал: „Знаете кой съм. Аз съм Матео Месина Денаро.“

До този момент въоръжените сили не можеха да бъдат сигурни, че човекът наистина е мафиотският „бос на всички босове“, когото преследваха от три десетилетия, пише BBC.

Регистрира се за час в клиниката под името Андреа Бонафеде.

Но след години на усърдно проучване и само компютъризирано изображение, за да продължи, италианската карабинерска военна полиция беше достатъчно уверена, че той е човекът, когото търсят.

По време на престоя си на върха на организирания престъпен синдикат Коза Ностра, Месина Денаро ръководеше рекет, незаконно изхвърляне на отпадъци, пране на пари и трафик на наркотици. Той беше осъден задочно през 2002 г. за поредица от убийства.

Съобщава се, че той е бил протеже на Тото Риина, ръководител на клана Корлеоне, който беше арестуван през 1993 г. след 23 години преследване.

Това беше и годината, в която Месина Денаро изчезна. В продължение на 30 години следователите можеха да разчитат само на снимка на лицето и кратки откъси от гласови записи, за да го идентифицират.

Разследването го поставя навсякъде от Венецуела до Холандия. Но той беше заловен в Палермо – сърцето на родината му Сицилия.

„Арестуването му отне толкова много време, защото, както се случи с други босове на мафията, той беше защитен от много гъста мрежа от съучастници, дълбоко вкоренени и изключително мощни в Сицилия и извън нея“, каза италианският журналист Андреа Пургатори пред BBC.

Мнозина предполагаха, че арестът в понеделник е резултат от сигнал от сътрудниците на Месина Денаро, които решиха, че болният бос вече не им е полезен.

В края на краищата, дълго време най-търсеният мафиот в Италия се е чувствал достатъчно защитен, „за да се разхожда свободно по улиците на Палермо, моралната столица на Коза Ностра“, каза Пургатори.

В крайна сметка той беше намерен в центъра на оживен град. След 30 години търсене, какво най-накрая доведе полицията до него?

На пресконференция полицията отхвърли теорията за сигнал. Вместо това те казаха, че са комбинирали стари методи на разследване с модерни технологии, за да стеснят кръга на заподозрените.

„През годините около Месина Денаро се образува нещо като димна завеса, съставена от мрежа от хора, лоялни към него“, каза Митя Гиалуз, адвокат и професор по наказателна процедура в университета LUISS в Рим.

Повече от десетилетие полицията преследваше всеки, заподозрян в защита или подпомагане на Месина Денаро. Повече от 100 души бяха арестувани, включително братята и сестрите на Денаро, и бяха конфискувани бизнеси на стойност над 150 милиона евро.

„Това постепенно отслаби мрежата му и… в крайна сметка го направи по-уязвим“, каза генерал Тео Лузи. Димната завеса беше започнала да се разсейва.

Междувременно домовете на роднините на Месина Денаро са били подслушвани.

Те трябва да са знаели, че разговорите им се слушат и затова са говорили само за „хора с рак“ и „операции за рак“ с общи термини.

И все пак това беше достатъчно, за да предупреди следователите – особено поради дългогодишните слухове, че Месина Денаро е болен.

Тези прихващания, съчетани с наблюдение на интернет търсения за болестта на Крон и рак на черния дроб от сътрудниците на Месина Денаро, накараха карабинерите да предположат, че босът на мафията търси лечение.

След това те събраха подробности за всички мъже, болни от рак, родени през 1962 г. близо до Трапани, в Западна Сицилия. Разследващите навлизат в живота им, стеснявайки търсенето до 10 заподозрени, след това петима.

Едно име изскача: Андреа Бонафеде, племенникът на починалия бос на мафията Леонардо Бонафеде.

Твърди се, че мъж, който се идентифицира като Бонафеде, е имал операция в Палермо два пъти, през 2020 г. и 2021 г. Но телефонното картографиране поставя телефона на истинския Бонафеде далеч от сицилианската столица в един от двата дни, в които той очевидно е легнал под ножа.

Когато на негово име беше резервиран сеанс за химиотерапия, карабинерите знаеха, че това е техният шанс. В понеделник сутринта повече от 100 членове на въоръжените сили обградиха клиниката La Maddalena.

Месина Денаро вървял към кафене, когато забелязал засиленото полицейско присъствие. Той понечил да се върне, но забелязал още полицаи да затварят улицата. Той не се е опитал да избяга. Може би той също е знаел, че е залавянето му е само въпрос на време.

Сега започват да излизат подробности за това как е живял Месина Денаро преди ареста му. Той е обитавал невзрачна къща в Кампобело ди Мазара, на 116 километра от Палермо.

Съсед каза пред италианската телевизия, че често се виждал с мъжа и редовно се поздравявали.

По първоначални данни полицията не е открила в скривалището оръжия, а луксозни парфюми, скъпи мебели и маркови дрехи.

Вкусът на Месина Денаро към артикулите от висок клас беше добре известен. Когато е бил арестуван, той е носел часовник на стойност 35 000 евро. Полицията каза, че той не е изглеждал като „унищожен човек“, а е изглеждал като „добре поддържан мъж в добро икономическо състояние“.

Въпреки че той беше източник на разочарование за властите и семействата на жертвите му, фактът, че на властите им отне толкова време да хванат Месина Денаро, подхранваше мита му, каза проф. Гиалуз.

„Разбира се, той беше принуден да живее изключително предпазливо и трябваше да пресметне всяко движение до съвършенство.“

Интернет търсенията на неговите сътрудници може да са допринесли за ареста на Месина Денаро, но е малко вероятно самият бос някога да е използвал технология поради риска от оставяне на цифрови следи.

„Един мафиотски бос, за да продължи да действа необезпокояван, трябва да стои далеч от технологиите и да се върне към почти примитивен начин на живот, връщайки се към корените на вербалната комуникация и създавайки паралелен и сложен таен код за комуникация с неговите помощници“, обясни проф. Гиалуз.

Италианците са поразени от ареста. Премиерът Джорджия Мелони отлетя направо за Сицилия, за да поздрави въоръжените сили, тъй като похвалите се изсипаха от всички страни на политическия спектър.

„Месина Денаро беше последният кръстник на най-свирепото поколение мафиоти. След като той се укри, Коза Ностра напълно промени отношението си, превръщайки се в по-тиха и почти невидима, потопена организация“, каза журналистът Андреа Пургатори.

Веднъж мафиотът се похвалил, че може да напълни гробище с жертвите си. Според Пургатори, до 90-те години убийствата са били извършвани ежедневно.

„Месина Денаро извърши едни от най-насилствените и жестоки престъпления, които Италия помни“, каза той. През 2002 г. той е съден и осъден задочно на доживотен затвор. Неговите убийства включват:

  • Убийството на прокурорите срещу мафията Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г.
  • Убийството на Антонела Бонано, бременната приятелка на мафиотски бос
  • Бомбените атентати през 1993 г. в Милано, Флоренция и Рим, при които загинаха 10 души
  • Отвличането и убийството на Джузепе Ди Матео, 11-годишният син на мафиот, превърнал се в държавен свидетел. Момчето е държано в плен две години преди да бъде убито. Тялото му се разтваря в киселина, за да попречи на семейството да го погребе

Професорът по криминология в университета в Есекс Анна Серги каза пред BBC, че е съмнително Коза Ностра да може да оцелее без своя митологичен бос, който се превърна в символ на устойчивостта на мафията.

„Кой ще поеме мафията – дали някой може – остава да видим“, каза тя.

Четете още

Избор на редактора