Как гласуваха българите зад граница?

100.00% са обработените протоколи от изборните секции в чужбина.

С най-висок резултат зад граница е ДПС с 36.75% с 62 910 гласа, следвана от коалицията ПП-ДБ, която печели 26.76 на сто от вота с 45 806 гласа. На трето място се нарежда „Възраждане” с 16.48% с 28 211 гласа. Следва ги коалицията ГЕРБ-СДС с 8.32% с 14 251 гласа. Пета сред парламентарно представените формации според вота на сънародниците ни зад граница се нарежда ИТН с 5.15% с 8 815 гласа.

4 543 наши сънародници са отишли до урните в чужбина, за да гласуват с „Не подкрепям никого“.

Франция

Коалицията ПП-ДБ е категоричният избор на българите, живеещи във френската държава. Второто място е за „Възраждане”, а третото за ГЕРБ-СДС. Четвъртото място се разделя между ИТН и БСП.

Германия

Големият победител и в германската държава е ПП-ДБ. На второ място се нарежда „Възраждане”. По данни на ЦИК в Германия са гласували бизо 17 500 души. Германската страна е заявила, че, ако до края на годината отново имаме избори, няма да даде съгласие за отваряне на допълнителни секции извън дипломатическите ни мисии.

Турция

В Чорлу ентусиазмът за гласуване беше голям още от рано сутринта. Желаещите да гласуват се редяха на опашки до обяд. Някои обаче чакаха реда си, без да знаят за какво точно влизат в секциите.

„Откъде да знам за какво гласувам. За министър ли, за председател ли. Май избираме президент”, каза един от избирателите в града.

Други споделяха избора си без притеснения. Имаха и изисквания към новите управляващи.

„Бъдещият парламент трябва да направи само хубави неща”, каза една от гласуващите.

В най-голямата секция в Чорлу хартиената бюлетина остави машините на втори план. А равносметката в една от секциите в последните минути на изборния ден показва, че от едва 30% от над 700-те гласували са избрали машините.

РС Македония

453 са гласувалите в седемте секции в РСМ на вчерашния вот, като най-много са в Скопие. 143 гласа получава ГЕРБ, а ПП-ДБ е на второ място със 127. Следват „Възраждане“, ДПС, БСП и ИТН.

Изборите преминаха спокойно и при слаб интерес. Това е очаквано, тъй като българите с право на глас, се страхуват да не бъдат видени и снимани от полицията. Пред секциите имаше сериозно полицейско присъствие. Неофициалните данни сочат, че около 20 000 български граждани в РСМ имат право на глас. Според официалните данни на РСМ обаче 3000 граждани с български паспорти могат да упражнят своя вот.

Медии в РСМ написаха, че не е нужен български паспорт, а само българско самосъзнание, за да гласуваш, а това обърка някои граждани, които решиха по този начин да опитат да дадат своя вот.

Испания

„Възраждане“ печели най-много гласове сред избирателите на територията на Испания. Така тя потвърди резултатите си от последните парламентарни избори, когато отново беше водещата политическа сила на територията на кралството.

По-голямата част от живеещите в Испания българи отново припознаха „Възраждане“ за своя политическа партия, но това важи предимно за избирателните секции в по-малките населени места.

В двата най-големи града – столицата Мадрид и в Барселона водеща е коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, която събра най-много гласове-655. На второ място след тях се нареждат от „Възраждане“ с 550 гласа, а на трето коалицията ГЕРБ-СДС с 305 гласа.

Четете още

Избор на редактора