Как да оцеляваме при висока инфлация?

Инфлацията в България достигна нива, непознати от 90-те години. Всеки от нас, особено по-възрастните хора, се притесняват как ще успеят да платят сметките си за ток, парно, газ. Спестяванията намаляват, а заплатата свършва по-бързо от обикновеното. Какво можем да направим, за да се справим, докато цените се нормализират? Ето някои съвети, които експертите у нас и в чужбина дават:

  1. Да преразгледаме разходите си?

Добре е да видим без какво не можем: автоматично подновявани абонаменти (примерно за фитнес-салон), интернет, кабелна телевизия. Винаги можете да смените плана на телефона и интернета си. Някои сайтове дори съветват да се премине към фиксирани планове. Застраховките също могат да се преразгледат и да се предоговори по-добър план. Или пък да се откажат изобщо.

  1. Кредитът също може да се предоговори (като се фиксира лихвата), разсрочи или изплати предсрочно. Погледнете и в портмонето си и се откажете от ненужните кредитни карти.
  2. Направете си месечен бюджет. Няма лошо. Ако можете, заделяйте и за извънредни или неотложни разходи.
  3. Сменете работата си или поискайте увеличение. Работодателите би трябвало да се съобразят с инфлацията и да актуализират възнагражденията. Ако не, сменете ги. В България работници се търсят.
  4. Потърсете допълнителна работа – почасова или от къщи.
  5. Внимателно прегледайте шкафове, гардероби и др. и продайте ненужните неща. Сайтове “продавалници” има достатъчно.
  6. Преглеждайте брошурите на хипермаркетите и ползвайте намаленията.
  7. Следете имотния пазар. Винаги можете да продадете апартамента си и да купите по-малък. Или пък да го дадете под наем и да отидете вие под наем на по-тясно. Можете и да продадете и да отидете под наем. Въпрос на сметки е.
  8. Планирайте какво ще ядете и съответно купувайте продуктите. В България продължаваме да хвърляме много храна.

За тези, които имат спестявания!

Да, да следиш как спестяванията ти се стопяват не е най-приятната гледка. В сегашната ситуация дали са в банка или под дюшека е все едно – инфлацията изяжда парите. Преди 25-30 години прехвърлянето им в някаква чуждестранна валута беше опция, но сега обезценката на международните валути е повсеместна. За съжаление българският фондов пазар не предлага кой знае какви алтернативи. Банковите лихви също са на недостатъчно ниски нива.

  1. Внимателно преценете каква сума искате да защитите и кога ще ви трябва. И имайте предвид, че по-високата доходност обикновено е свързана с по-голям риск.
  2. Дебнете за нови продукти в банките, инвестиционните и пенсионните фондове, както и сред застрахователите. В развитите държави се предлагат и държавни ценни книжа, свързани с инфлацията.
  3. Макар в периоди на висока инфлация и фондовият пазар да е в упадък, следете го. Брокери в България могат да купят за вас желаните акции или други книжа и на международните пазари.
  4. Ако спестявате за нова кола, внимателно оценете опциите. Производителите предлагат на лизинг, както нови, така и коли втора ръка на малко километри.
  5. Ако мислите да сменяте жилището си, почакайте. По-добре е да инвестирате в сегашното си. Цената му така или иначе ще се вдигне. Обикновено в периоди на висока инфлация, хората купили недвижим имот с кредит не успяват да платят по-високата лихва и започват да продават, а от това цените падат. Но ако мислите да купувате, бъдете нащрек!

Четете още

Избор на редактора