Емил Кошлуков се удави баш на Илинден

Емил Кошлуков се удави на Илинден.

Генералният директор на БНТ загърби народното поверие и нагази дълбоко в морето на простотията. Лепна на една 63-годишна уважавана дама лекето, че е лека жена. Нещо повече – не скъпа, лъскава и дащна, а само дащна. Че и тъпа. Да не пуснеш на властимащия е трудно, но да вдигнеш краката точно когато е безвластие, е някак си необяснимо. Правиш го не за облаги, а просто по навик, за спорта, за поддържане на форма.

Това направи БНТ, когато показа вчера на снимка как бившият премиер Кирил Петков и шефката на кабинета му излизат от Министерския съвет с преплетени в любовна тръпка ръце. Ръце, които сякаш казват – любовта е по-силна от всичко. От властта, от хорските приказки, от борбата с корупцията дори. Излезе фотото от фейсбук страницата на БНТ и половин час в България нямаше друга тема освен Лена, Киро и любовта. Любов, която от потайно-парапетна станала вече показно-цинична. И това го написа кой ли не с претенциите на журналист, общественик, умна глава. Познавачи на политиката и човешките взаимоотношения. Потресаващо жалка картина.

Та удави се Кошлуков на Илинден, не можаха да му помогнат и петте спасителки на плажа, които вече му правиха вече на два пъти изкуствено дишане и го върнаха в креслото на „Сан Стефано“. Лежи и сега Емил Кошлуков, като Хаджи Димитър лежи и пъшка, и пак ги чака. Този път обаче хитрушите май няма набърже в уста да го целунат.

А още от самото начало беше ясно, че снимката е очевидна илюзия за окото. Първо двамата не излизат, а се качват по стълбите на Министерския съвет. Това поне беше бързо уточнено. От съседните на този кадри се вижда, че никой никого не е хващал за ръката. И… продължи артилерийският огън по любовния сплит на ръцете. Мака че и там с елементарен зум се вижда, че Киро първо трябва да е натрошил пръстите на Лена, за да ги нагласи удобно и противоестествено в дланта си. И така да поемат „винаги двама, винаги“ надолу, което всъщност води нагоре по стълбите.

Познавам Деси Кулелиева, авторката на снимката. Работил съм с нея достатъчно, за да съм сигурен, че тя никога няма да си изкриви душата и да каже – бога ми, така беше, хванаха се за ръце. Деси е талантлив фотограф, с много отличия, не заслужаваше този половин час слава вчера. Тя го каза точно – това е зрителна измама, няма как от толкова много кадри само един да прилича на хванати ръце. Все едно от сто кадъра на спортния фоторепортер само на един да се вижда вкараният гол.

Специалистите обаче, които вече бяха употребили Деси и снимката й за своите нужди, пак намериха нишата на своето оправдание – било изкуствен интелект, той действал по свои закони, бил неподвластен на логиката.

Даа, много изкуствен интелект се изля вчера по Лена Бориславова. Неподвластен на логиката. Чест й прави, че тя веднага излезе с позиция и също обясни, че не може да има такъв кадър, защото такова нещо не се е случило. Не може ли? Може и още как. Подценява изкуствения интелект. Тя малко преигра с философското обяснение, че жените в България гласуват от 1946 и ни трябва още време за промяна. В САЩ афроамериканците гласуват свободно от 1965 г. Най-големият грях у нас е да си жена, която иска да се развива професионално, казва Лена Борлиславова.

Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта. Казал го е Елин Пелин. Далеч преди 1946 г. А у нас геният на завистта си има и брат близнак – злобата.

Добре си поживя Емил Кошлуков в БНТ. Същи Хаджи Димитър. Денем му сянка пази орлица, пардон сокол. Вълк му кротко нощните рани ближе. Да видим сега петте самодиви как бърже ще се отрекат от него, а той ще ги гледа мили засмени. Илинден, бабо, Илинден. За БНТ – Великден.

(Бел. ред.: До 15:55 на 4 август 2022 г. никой от БНТ не махна манипулативната снимка от сайта и дори не опита да обясни случая. Тя още си е там, в пазвата телевизията-майка, за радост на всички любители на конспиративни теории, жълти ментета, мръсни номера и на лицето Кошлуков. А т. нар. СЕМ мълчи загадъчно. Може би му е пълна устата с нещо.)

Четете още

Избор на редактора