Как Карпов и Висоцки си мереха мерцедесите

Извън всякакво съмнение Анатолий Карпов е един от най-известните хора в Русия, а неотдавна – и в Съветския съюз.

В Русия званието световен шампион по шахмат отваряше много врати и се даваха впечатляващи привилегии. Особено ако това звание беше спечелено над американец по време на политическото противопоставяне с Америка.

Една от най-ярките привилегии на Карпов от времената на Съветския съюз е изключително рядък и разкошен даже за велможите в Кремъл автомобил.

Мерцедесите тогава в СССР се броят на пръсти. През 1977 година действащият в този момент 12-ти световен шампион Анатолий Карпов се появява с „Мерцедес – 350“, светлосин металик, обзаведен по последната дума на техниката.

В онези време това е небивал шик. В Москва такива мерцедеси има само четири.

Един е подарък от американски колеги за светилото на руската медицина, офталмолога Святослав Фьодоров – „Mercedes-Benz 280S“ с разкошен бял кожен салон. Това става през 1975 – две години преди Анатолий Карпов.

Същият като на шахматния крал има в гаража на знаменития любител на скъпите мощни коли Леонид Брежнев. Генералният секретар на ЦК на КПСС се слави със своята колекция, все подаръци, разбира се. Този мерцедес му е от първия в ГДР Ерих Хонекер (точно тази целувка с него е нарисувана на развалините на Берлинската стена). От канцлера на ФРГ Вили Брандт Леонид Илич има вече един спортен Mercedes-Benz 450SLC.

И накрая, красавецът мерцедес на Владимир Висоцки, производство 1974 година – така Владимир Семьонович задминава и Фьодоров, и Карпов, като той самият обича да изтъква този факт, въпреки че неговият мерцедес е същият като на Брежнев, но годината е по-нова. Машината се оказва първата, която Висоцки регистрира само на свое име. Тогава се пускат слухове, че колата му е подарък от Марина Влади, но Висоцки упорито отрича това, като твърди, че си я купува със свои средства. Нещо твърде трудно, даже невъзможно за ония времена.

Тогава един мерцедес струва цяло състояние. Колата на Фьодоров струва в Западна Германия 30 000 марки – много по-скъп от най-новия модел на конкурента BMW. А моделът „350“ със всички свои екстри даже и в богата Европа могат да си позволят единици. А в СССР, даже и да си Висоцки – абсурд.

В СССР в периода на „застоя“, ако се види западна кола на улицата, то с голяма вероятност това е на някакъв дипломат. А на разкошните мерцедеси по света се возят само президенти и монарси. И то далеч не всички.

Карпов в СССР е невероятно популярен. Човекът, който връща шахматната корона в Москва след страшния удар върху комунистическата система след  победата на Фишер над Спаски през 1972. Карпов е толкова на високо, че притежава специално удостоверение от КАТ „Не подлежи на проверка“.

Забавното е, че на мерцедеса на Карпов стои номер 11-11. Злите езици веднага припомнят, че 11-ият шампион е точно Боби Фишер.

Но как заработва своето чудо на автомобилната индустрия Анатолий Карпов?

В 1977 година в Германия се провежда турнирът „Всички звезди“, на който участват всички големи тогава: Ян Тиман (Нидерландия), Роберт Хюбнер (ФРГ), Светозар Глигорич (Югославия), Антони Майлс (Англия), Улф Андерсон (Швеция), Еугенио Торе (Филипини), и ред  други силни гросмайстори – общо 16 участника. И, освен солидния награден фонд, организаторите дават и специална награда – Mercedes-Benz 350SE.

Карпов, след отказа на Фишер да защитава титлата си през 1975 година, получава от западните журналисти званието „шампион на хартия“ и се бори с това прозвище с всички възможни и невъзможни средства. До Магнус Карлсен само той от големите шампиони играе буквално във всички турнири от първа величина. И побеждава, побеждава, побеждава! През 1977 година Карпов има рейтинг 2690, а у втория Тиман едва 2590.

С рейтинг около 2650 по коефициента Ело тогава могат да се похвалят само избягалият от СССР Виктор Корчной, Борис Спаски и Тигран Петросян.

Много западни гросмайстори по това време вече могат да си позволят скъпа кола – например по-обикновен мерцедес кара Майлс.

Турнирът е много силен, но Карпов играе блестящо и изпреварва с цели две точки втория и се връща с мерцедеса бижу.

Разбира се, след перестройката тази кола вече не е суперлукс, в гаража на Карпов паркират и други прекрасни екземпляри. С годините той става абсолютен фен на BMW, има няколко. Е един от тях, модел 745, се случва беда – автомобилът е откраднат от дома на шампиона на улица „Снежная“ в Москва. Като при това в багажника лежи цяло състояние – шах за 100 000 долара – поръчков от бивни на мамонт, направен по специална технология.

Московската полиция обаче е на висота и успяват да му я върнат заедно с шаха.

Изобщо на Карпов му върви в живота. Съдбата често го дарява с усмивка в много трудни ситуации. Дано тя е и сега на висота, когато шампионът се възстановява в болница след тежък битов инцидент.

Четете още

Избор на редактора