Проверяват как са харчени пари след наводненията в Карловско

Премиерът Денков заяви, че ще бъде направена проверка за разходваните средства в Община Карлово след наводненията там през септември 2022 г.

„11 млн. лева са преведени на Община Карлово, за да може да се справя с проблемите, които са останали. Така че, за мен въпросът стои открит защо средствата не са стигнали до хората, защо не е оправена инфраструктурата.  Ще направим проверка и ще представим тази информация. Аз чувам различни неща, но както и друг път съм казвал, искам да знам точно каква е ситуацията“, каза премиерът в интервю за БНТ.

Денков не пожела да каже кой е виновен за трагедията преди дни в Община Царево, като обеща да бъде събрана информация какво и защо се е случило, а вината да бъде определена от прокуратурата.

„Трябва да се проверят мостове и речни корита, за да няма други такива случаи. Разпоредена е проверка на всички мостове, както от републиканската мрежа, така и на общинските съоръжения. До края на месец септември междуведомствената група трябва да каже какво трябва да се направи, за да не се повтарят подобни трагедии“, заяви министър-председателят.

По думите му реакцията на бедствието е била много добра, но въпросът е какво може да се направи превантивно.

Относно „войната по пътищата“ Николай Денков призова да не се прехвърлят отговорности. Коментира, че е приел като своя кауза да бъде решен проблемът със забавените резултатите от тестовете за наркотици, за да могат те да стават ясни в рамките на седмица.

„Когато тръгнат да се взимат мерки, веднага се появяват гласове, че това не може да се направи“, заяви премиерът, като даде пример с приетото законодателство в НС да се отнемат автомобилите на шофьори, които са хванати да шофират след употреба на алкохол или наркотици.

„Няма как да променим правосъдната система, ако не променим начина, по който е структурирана, тъй като е зависима от политическите сили“, коментира премиерът.

В същото интервю за БНТ Денков отрече, че цената на електроенергията се повишава. Относно цените на горивата той коментира, че на световните пазари цената на петрола е значително по-висока спрямо периода, в който настоящото правителство е дошло на власт.

„Показали сме, че знаем как се събират приходи и как се повишават доходите, ще го направим и с Бюджет 2024. Цените се повишават, има инфлация, това, което е важно – доходите да растат по-бързо от инфлацията“, заяви още българският премиер.

По отношение на желанието на управляващите за влизане в еврозоната, Денков коментира, че еврото е по-стабилна валута, отколкото лева, и това води до по-ниски лихви. „Ако имахме евро в момента, инфлацията щеше да е по-ниска, както и лихвите. Много е важно да престанем да живеем с илюзии“.

Има риск да загубим средства по плановете за териториално развитие и енергиен преход, посочи още той и добави: „Ние сме последният шанс тези 1,4 млрд. лева да влязат в регионите, когато влязохме като кабинет се оказа, че нищо не е правено по тези планове“.

По темата за енергийния преход Денков отбеляза, че „ни очакват тежки разговори с хората, които са притеснени“.

„Хората трябва да разберат, че това, което им предлагаме, е най-доброто, което да се постигне. След 5-10 години тези региони ще бъдат най-развити като икономика. Тези 1,4 млрд. лева, които споменавам, те трябва да влязат, за да няма социална цена за хората, до които трябва да стигнат. Без тези средства всеки ще трябва да се спасява сам, което е най-лошото“, заяви Николай Денков.

В края на интервюто премиерът отново заяви, че няма ментори и не се поддава на натиск. Допълни, че в някои области вижда, че може да има много по-добри резултати – борба с корупцията и чуждото влияние. Той заяви категорично, че не води битки с когото и да било.

„Работата на един премиер е да изпълнява програмата“, каза Николай Денков.

Той определи като конструктивен разговора с президента Радев при срещата им по време на „Мача на надеждата“ на националния стадион, организиран от Стилиян Петров.

Четете още

Избор на редактора