Как украински оперен певец оцеля след 5 руски куршума

Млад украински оперен певец оцеля, напук на 5-те руски куршума, които го улучиха, докато спасяваше хора като доброволец в Харковска област.

YouTube каналът „Индиго“ разказа невероятната история на Сергeй Иванчук, който още се лекува в Лвов, но е добре и отново ще се качи на сцената… някой ден.

29-годишният баритон учел в Италия и се готвел да подпише договор с италиански оперен театър. Върнал се временно в Украйна заради ковид карантината. Отначало се ядосвал, че пандемията прекъсва обещаващата му кариера. След 24 февруари обаче не мисли така.

Сергей от Полтава няма никаква военна подготовка, затова в първите дни се записва като доброволец в Териториалната отбрана и започва да разнася хуманитарна помощ. После се заема да извежда със собствения си автомобил бежанци от горещите точки в нападнатата Харковска област.

Едно от пътуванията обаче се оказва фатално

Не умея да воювам, нито да стрелям – аз съм оперен певец. Всичко, с което можех да помагам, беше колата ми. По това време евакуираха бежанци от Харков с влакове, но хората не можеха да стигнат до гарата. А трябваше да бягат. Ходех именно по такива горещи места и возех жени, деца, домашни любимци. С всяко пътуване все повече се доближавах до райони, които руската армия вече окупираше. Напълно осъзнавах какво правя. Знаех, че рискувам, но не можех да не го направя“, разказва днес Иванчук.

По време на едно от пътуванията, на 10 март вечерта, скромният му цивилен автомобил попада под силен обстрел. (После преброяват дупките по колата – 30 на брой.)

 

Возех мъж, жена, тяхната дъщеря, 4 кученца, 3 котки и багаж в ремарке отзад. Чух отнякъде стрелба на откоси. Първо от един автомат, после втори, трети. Почувствах нещо като удари по тялото си. Натиснах газта и мислех само как да стигна до украинския блокпост“, спомня си удивително ясно Сергей.

И изведнъж вижда как кутрето на лявата му ръка изчезва

Доста е страшно да видиш с очите си как част от тебе се откъсва. Почуствах куршумите, които ме уцелиха – в краката, в гърба, отстрани в тялото. Прилоша ми. Жената зад мен – Виктория – по случайност беше лекарка. Тя запуши дупката в гърба ми с длан и мисля, че ми спаси живота. Ако не беше тя, трудно щях да оцелея с пет входни и пет изходни дупки. В главата ми звучеше само едно: към блокпоста, към блокпоста. Не знам как, но стигнахме. Спрях колата и после почти нищо не помня. Мислех, че съм умрял, простих се с живота. Това си беше 100% усещане за смърт“, казва днес певецът.

 

Бойците от блокпоста веднага го откарват в Харков. Там е опериран, 16 дни лежи в кома в реанимацията. На 17-ия се събужда. Лекарите го посрещат с новината, че е жив, а това е чудо. Както е чудо и фактът, че никой друг в колата не е пострадал – нито хората, нито кучетата, нито котките.

После го поемат „Лекари без граници“ и го откарват в Лвов, където се лекува до днес.

Оперираха ми белия дроб, черния дроб, краката. Куршумът в гърба ми е минал на милиметри от гръбнака. Още едно чудо“, усмихва се Сергей. Най тъгува за липсващото кутре и ранения безименен пръст. „Аз съм левичар. И освен че пея, свиря на пиано, на китара и бандура. Сега ще ми е малко трудно.“

Когато започна войната, разбрах защо съдбата ме е върнала в Украйна. Защото сега трябва да се спасяват хора. Някой ден сигурно пак ще се върна към пеенето. Но първо трябва да оздравея, защото дробът и диафрагмата ми бяха пробити. На сцената ще й се наложи да ме почака“, казва Сергей, чието състояние лекарите днес оценяват като „средно тежко“.

Четете още

Избор на редактора