Как ще изглежда…50-ото Народно събрание

Как ще изглежда…50-ото НС. След вторите за годината предсрочни парламентарни избори обаче. Те ще се проведат може би през септември, докогато отново по ръба на конституцията ще се правят опити за „спасителен“ кабинет.

ГЕРБ ще иска много да го лидира някак си, за да контролира подготовката за местния вот. ПП не би трябвало да се натиска за него, за да може да атакува по-плътно „статуквото“ – кметовете на ГЕРБ, но и служебния кабинет на Радев, по формулата 2 в 1.

По-малка е вероятността тези избори да са заедно с местните, пак по тази все по-попурлярна в BG формула, 2 в 1. За да стане това, Радев трябва да разтяга служебното управление цели седем месеца (от началото на април до края на октомври) след като най-вероятно партиите пак няма да са в състояние да излъчат правителство. Последният служебен кабинет управлява все пак максимално възможните според мен шест месеца.

Във всеки случай, следващото редовно правителство ще стане ясно след местните избори. Които ще прекроят съществено политическата карта на България.

ГЕРБ вече нама да е хегемон в общините, където  е най-големият клиентелистки резервоар на тази партия. Подобен развой ще улесни Промяната и на национално ниво.

П.С  Разбира се, политическите сили могат така да се разфучат през март, че да мобилизират сериозно поддръжниците си да гласуват по-масово и още напролет един от двата противникови лагера да направи редовно правителство.

Още повече, че 1 април е най-удачният ден за размисъл на българина…

Текстът е от фейсбук. Заглавието е на редакцията

Четете още

Избор на редактора