„Калашников“ започва да прави дронове камикадзе

Руският оръжеен концерн „Калашников“ – производител на най-разпространения автомат в света, съобщи, че започва да прави дронове камикадзе – едно от основните оръжия, използвано от Москва във войната в Украйна, предаде Ройтерс.

След като украинските сили използваха западни, израелски и турски безпилотни летателни апарати с висока ефективност в началните месеци на инвазията, Русия отговори с дронове „Шахед“, иранско производство, докато организира собствено производство, отбелязва агенцията.

Концернът „Калашников“, наречен на създателя на автомата АК-47 Михаил Калашников, ще произвежда също установки за изстрелване, техника за контрол и ще провежда научно-изследователски и опитно-конструкторски разработки (НИОКР).

„През 2024 г. ще можем да увеличим няколко пъти броя на произвежданите безпилотни летателни апарати в нашата традиционна производствена ниша – „блуждаещи боеприпаси“ и разузнавателни дронове“, каза директорът на концерна „Калашников“ Алан Лушников. Той не посочи конкретни числа.

Миналия месец руският президент Владимир Путин каза, че производството на дронове в страната скоро може да възлезе на 12 милиарда долара, след като плановете за увеличаване на производството бъдат реализирани, пише БТА.

Четете още

Избор на редактора