Кални свлачища убиха 21 души в китайския град Сиан

Най-малко 21 души са загинали в резултат на калните свлачища в северозападния китайски град Сиан, а шестима все още са в неизвестност, съобщи местното управление за извънредни ситуации, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато Китай се бори с необичайно проливни летни дъждове.

По-рано Китайската централна телевизия съобщи, че в резултат на калните свлачища в петък са загинали или все още са в неизвестност общо 18 души, като тогава бяха потвърдени две жертви.

Видеоклип, разпространен от агенция Синхуа, показва счупени дървета и натрупани отломки по кални пътища в района на китайско село с повредени или разрушени къщи и инфраструктура.

Калните свлачища са разрушили къщи и причинили прекъсване на електрозахранването на 900 домакинства, съобщават китайските власти.

Тайфунът „Ханун“, който връхлетя части от Япония и Южна Корея, отслабна до тропическа буря, когато достигна сушата в североизточната китайска провинция Ляонин в петък вечер.

Дъждовете все още създават рискове от наводнения в ниско разположените градове, включително в град Аншан, от който са евакуирани 17 859 души, допълва Китайската централна телевизия.

Според телевизията през нощта валежите в провинция Ляонин са достигнали максимална стойност от 52 милиметра на час, като в четири язовира е превишено нивото за опасност от наводнения.

Четете още

Избор на редактора