Камила няма да носи диаманта Кохинор на коронацията

За коронацията си през май Камила, съпругата на британския крал Чарлз, ще носи преработена корона на кралица Мери, върху която няма да присъства прочутият диамант Кохинор, предадоха световните осведомителни агенции, позовавайки се на Бъкингамския дворец.

Кохинор – един от най-големите шлифовани диаманти в света, е иззет от Индия от Източноиндийската компания по време на колониалната епоха и е подарен на кралица Виктория. Той е вграден в корона, която за последен път е носена от бабата на Чарлз по време на нейната коронация.

Пакистан, част от управляваната от британците Индия, и Афганистан също претендират за собствеността му след независимостта на Индия през 1947 г.

Камила ще носи короната на кралица Мери, поръчана и носена от съпругата на крал Джордж Пети за коронацията през 1911 г. От двореца съобщават, че в нея ще бъдат направени някои промени, за да бъдат поставени уникални за случая бижута, отразяващи нейния собствен стил.

Известният скъпоценен камък за първи път е поставен в кръст в предната част на короната на кралица Мери за коронацията й през 1911 г., но е заменен с реплика през 1937 г., когато оригиналът е преместен в короната на кралицата майка за нейната коронация и тази на Джордж Шести.

Нито оригиналът, нито репликата ще бъдат използвани за коронацията на крал Чарлз и кралицата консорт Камила. Вместо това в употреба ще влязат диаманти от личната колекция на покойната кралица Елизабет Втора.

„Изборът на короната на кралица Мери от Нейно Величество е първият случай в най-новата история, когато за коронацията на консорт ще бъде използвана съществуваща корона, вместо да се направи нова поръчка, което е в интерес на устойчивостта и ефективността“, се посочва в изявление на Бъкингамския дворец.

Чарлз автоматично стана крал на 15 кралства, включително Канада, Нова Зеландия и Австралия, след смъртта на майка си кралица Елизабет Втора през септември, но официалната коронация на него и кралицата консорт Камила ще се състои на 6 май в Уестминстърското абатство в Лондон.

Короната на кралица Мери ще бъде преправена с диамантите Кулинан III, IV и V в знак на почит към покойната кралица Елизабет Втора, съобщават още от Бъкингамския дворец. Диамантите бяха част от личната й колекция и тя често ги носеше като брошки.

Четири от осемте подвижни арки на короната също ще бъдат премахнати, за да се създаде различно впечатление от времето, когато е носена от кралица Мери. Дизайнът е вдъхновен от короната, носена от кралица Александра, съпругата на Едуард Седми, през 1902 г.

Короната на кралица Мери е свалена от изложбата в Лондонската кула, за да бъде преработена.

Короната на Свети Едуард, която ще бъде използвана за коронацията на краля, отново е изложение в Лондонската кула, след като приключи работата по преправянето й.

Четете още

Избор на редактора