Канада забрани продажбата и купуването на пистолети

В Канада забраниха продаването, купуването или прехвърлянето на късоцевно огнестрелно оръжие.

Премиерът Джъстин Трюдо заяви, че това е продължение на досегашните усилия за забрана на вноса на такъв вид оръжия, предаде Ройтерс.

Замразяването на продажбите на огнестрелни оръжия беше обявено през май, когато бе предложено и законодателство за налагане на най-строгите мерки за контрол върху оръжия в страната от 40 години.

То беше в изпълнение на плана на Трюдо за справяне с насилието с огнестрелни оръжия, съобщиха от кабинета му, пише БТА.

„Замразихме пазара на пистолети“, заяви вчера Трюдо на пресконференция в Съри, Британска Колумбия, на която присъстваха членове на семейства на жертви на насилие с огнестрелно оръжие и активисти.
Станахме свидетели на задълбочаване на насилието и затова наш дълг е да предприемем действия, каза Трюдо, обявявайки влизането в сила на забраната.

 

Новите разпоредби забраняват купуването, продаването или прехвърлянето на огнестрелни оръжия, не позволява и внасянето в страната на новопридобити оръжия, заявиха от канцеларията на премиера.

Канада има по-строги закони за огнестрелните оръжия от САЩ, но канадците могат да притежават огнестрелни оръжия, ако имат разрешително. Някои огнестрелни оръжия трябва да бъдат регистрирани.

Четете още

Избор на редактора