Канада забрани TikTok за държавни служители

Канадското правителство забрани TikTok от всички свои телефони и други устройства, като се позова на опасения относно защитата на данните, предаде АФП.

TikTok се сблъсква с все по-засилен контрол от страна на Запада през последните месеци поради опасения за това какъв достъп има Пекин до данните на потребителите. Компанията майка на приложението е „ByteDance“, което е китайска.

От вторник „приложението TikTok ще бъде премахнато от издадените от правителството мобилни устройства. На потребителите на тези устройства също така ще бъде забранено да изтеглят приложението в бъдеще“, се казва в изявление на правителството.

То добави, че главният информационен директор на Канада е „установил, че то представлява неприемливо ниво на риск за неприкосновеността на личния живот и сигурността“.

Въпреки че няма данни за нарушения на правителствени данни, свързани с приложението, то предупреди, че „методите за събиране на данни на TikTok осигуряват значителен достъп до съдържанието на телефона“.

Миналата седмица Европейската комисия забрани приложението от своето оборудване, следвайки подобни стъпки в САЩ, уточняваа БНР.

Говорител на TikTok заяви, че канадското решение за блокиране на TikTok е „любопитно“, тъй като е било взето „без да се цитира някакъв конкретен проблем със сигурността“ или без консултации с компанията.

Отношенията между Китай и Канада се влошиха рязко през последните години, особено след ареста на висш ръководител на „Huawei“ по американска заповед през 2018 г. и ответното задържане на двама канадски граждани от страна на Китай. Миналата седмица канадският комисар за защита на личните данни започна разследване на TikTok във връзка със събирането и използването на лична информация на потребителите.

Четете още

Избор на редактора