Карлсен и Ананд ще играят в Европейската клубна купа

Двама световни шампиони по шахмат ще играят в турнира за Европейската клубна купа 2023 г., който ще се проведе в албанския курорт Дуръс от 30 септември до 7 октомври.

Магнус Карлсен ще играе за норвежкия клуб Offerspill, докато Superchess от Румъния имат най-висок среден рейтинг, тъй като Виши Ананд и Ричард Рапорт ще играят на първите две дъски. Над 80 отбора са се регистрирали за участие при мъжете, а за купата при жените до момента са се записали 25 отбора.

Любителите на шахмата у нас с нетърпение очакват първата изява на 20-годишната Нургюл Салимова, след като тя спечели сребърен медал от Световната купа в Баку. Българката ще играе на трета дъска за унгарския Garuda Ajka. Тимът на нашето момиче е в Топ 4 на сочените предварително за фаворити. Нейни съотборнички са Бела Хотенашвили (на първа дъска), родената във Виетнам Хоанг Тан Транг, която играе за Унгария, Теодора Иняч от Сърбия и унгарката Жока Гаал.

С 84 клуба от 56 европейски федерации са подали заявка за участие досега. Изненадващо има и отбор от САЩ (Team USA), с Гата Камски на първа дъска, уточнява chessbase.com.

Списъкът на участниците при мъжете се оглавява от румънския отбор Superchess, който включва Ананд на първа дъска. В тима са още румънските звезди Ричард Рапорт, Богдан-Даниел Деак и Кирил Шевченко. В отбора с завръща и Ливиу-Дитер Нисипеану.

Второто място в стартовата класация е за чешкия отбор Novy Bor. Германският гросмайстор Винсент Кеймър е на първа дъска пред чешките топ играчи Давид Навара и Нгюен Тай Дай Ван.

Трети в този списък е Asnieres от Франция, с лидер Максим Вашие-Лаграв.

Следва норвежкият клуб Offerspill, основан от Магнус Карлсен. Самият бивш световен шампион ще играе на първа дъска. Неговият сънародник Арян Тари е на втора дъска.

При жените са регистрирани 25 отбора. Фаворит за спечелването на турнира е тимът на Monte Carlo с Анна и Мария Музичук, Сара Кадем, Елизабет Пец и Пиа Крамлинг.

Победителят в открития турнир ще получи 10 000 евро; победителят в женския турнир – 6000 евро.

В тези състезания няма руски отбори, тъй като Руската федерация вече се присъедини към Азиатската федерация по шах.

Фаворити при мъжете:

Фаворити при жените:

Четете още

Избор на редактора