Светът ще има нов шахматeн крал. Карлсен се отказа от титлата

Магнус Карлсен отказа да защитава титлата си световен шампион на ФИДЕ, информира chessdom.com. Новината беше съобщена от норвежеца в подкаст на свой спонсор. „Информирах моя екип, ФИДЕ и Ян Непомнящи, че няма да играя предстоящия мач от Световното първенство по класически шах“, казва Карлсен и добавя: „Нямам мотивация да играя нов мач за Световното първенство.“

В подкаста Карлсен не изключва възможността да се върне към класическото Световно първенство на ФИДЕ в бъдеще. Той също така дава да се разбере, че ще продължи като шахматист на пълен работен ден – но не и в цикъла на Световното първенство.

Карлсен избра Международния ден на шаха, за да съобщи новината за пропускането на световното първенство. Днес Карлсен и Непомнящи играят в кръг 1 на Grand Chess Tour в Хърватска.

Водачът в ранглистата спечели трофея през 2013 година и до момента го защити успешно четири пъти, като последният от тях бе през 2021 година срещу Ян Непомнящи. През юни руснакът спечели правото отново да бъде претендент за короната, но Карлсен не е заинтересован от нов мач с него.

Решението на 31-годишния Карлсен да се откаже от участие в мача за световната титла означава, че в него ще участват Непомнящи и китаецът Дин Лижън. Дин, който е втори в световната ранглиста, завърши на второ място в турнира на претендентите след руснака.

Четете още

Избор на редактора