Световният шампион проговори за скандала: Нийман е измамник

Късно снощи световният шампион Магнус Карлсен наруши мълчанието си за скандала, който разтърси шахматния свят, като изрично обвини 19-годишния американски гросмайстор Ханс Моке Нийман в измама за първи път след противоречивата им среща на Sinquefield Cup в Сейнт Луис в началото на месеца.

В изявление, публикувано в неговите акаунти в социалните медии, Карлсен цитира необичайния прогрес на Нийман в шахматните редици и изненадващо спокойното му поведение, когато играха в Сейнт Луис.

„Вярвам, че Нийман е мамил повече, и то по-скоро, отколкото си призна публично, пише Карлсен. – Неговият напредък над дъската беше необичаен и по време на нашата игра в Sinquefield Cup имах впечатлението, че той не беше напрегнат и дори напълно концентриран в критични позиции, докато ме надиграваше с черните. Според мен само шепа играчи могат да направят това по този начин.“

Нийман не отговори на изявлението на Карлсен. По-рано той отрече всякакви обвинения за некоректност, въпреки че призна, че е измамил на два пъти в онлайн игри. Нийман определи тези грешки като младежки, но chess.com намери за уместно да го забрани от платформата.

В изявлението си Карлсен казва, че е обмислял да се оттегли от Sinquefield Cup, когато Нийман е бил поканен да участва, но въпреки това решил да играе. По-късно Карлсен се отказа от играе срещу Ниман в онлайн турнир, след като направи само един ход. „Досега успях да говоря само с действията си и тези действия ясно показаха, че не искам да играя шах с Нийман“, каза той.

Противоречието за първи път избухна на Sinquefield Cup, където Нийман победи Карлсен – на което норвежецът отговори, като внезапно се оттегли изцяло от събитието. Това беше безпрецедентно решение на Карлсен и бързо разпали задъхани спекулации, които обхванаха най-високото ниво на играта. Теориите за това как играч може да се опита да измами и да му се размине скоро повдигнаха разговори за скрити предаватели и далечни съучастници, работещи с широко достъпен шахматен софтуер.

Карлсен не даде обяснение тогава, но беше ясно, че той вярва, че Нийман е измамник. Вместо да говори, Карлсен сподели клип на известния футболен мениджър Жозе Моуриньо, където той казва: „Ако говоря, ще съм в голяма беда“.

Докато скандалът продължаваше да бушува в шахматната общност, Карлсен и Нийман се срещнаха отново на друг турнир, игран онлайн. Този път Нийман не трябваше да работи много, за да победи петкратния световен шампион: Карлсен се отказа на втория ход на играта и изключи камерата си.

След това Карлсен даде кратко интервю, в което избегна да говори директно за скандала. Той каза, че „хората могат да си направят собствени изводи“ от решението му да не играе с Нийман.

„Трябва да направим нещо относно измамата и от моя страна занапред не искам да играя срещу хора, които са мамили многократно в миналото“, написа Карлсен, „защото не съм сигурен, че няма да го направят в бъдещето.“

Четете още

Избор на редактора