Карлсен се предаде срещу набедения за измамник Нийман на втория ход!

19-годишният Ханс Нийман днес отново победи световния шампион по шах Магнус Карлсен в 6-ия кръг на онлайн туртира Julius Baer Generation Cup на платформата chess24.com. Норвежецът се предаде демонстративно на втория ход. Карлсен излезе офлайн веднага след като „вдигна бялото знаме“ и е под въпрос дали ще продължи да играе в турнира.

Това е втората загуба на номер 1 в шаха от началото на месеца от американеца. Първата завърши със скандал. Тогава Карлсен загуби сензационно в третия кръг на супертурнира в Сейнт Луис, САЩ, с награден фонд от 350 000 долара.

Феноменът от Норвегия бе победен от Нийман, който играеше с покана в надпреварата и е №49 в ранглистата. При това – след главоломно изкачване в нея за последните 12 месеца, което се струва странно на мнозина. Един пример – едва през март тази година влезе в топ 100, като не попадна в тима на САЩ за шахматната олимпиада, тъй като се оказа №12 от играчите в тази страна.

Изобщо – гросмайстор, който е трудно да повярваме, че може да бие Карлсен. Не, че има невъзожни неща в щаха, както и във всеки спорт. Още повече, че през февруари Ханс би Магнус в онлайн турнир, но това е различно, а и тогава шампионът загуби немалко срещи в кратък период. Сега влезе в Сейнт Луис в серия от 20 поредни партии без загуба, спечели на старта срещу Ян Непомнящий, после направи реми с Левон Аронян, за да бъде надигран от Нийман.

Часове по-късно Магнус направи нещо, което никога не е правил. Обяви оттеглянето си от турнира. И пусна в социалните мрежи видео със старо интервю с Жозе Моуриньо, в което португалецът казва: “Ако проговоря ще имам големи неприятности”.

Всъщност Карлсен обвинява американеца, че си служи с нечестни средства, получава указания чрез вибрации (макар и неизказана, една от теориите, за които се говори, че е чрез секс играчка в задника му – и това е съвсем сериозно, написаха го няколко шахматни сайта). Норвежецът обеща да не играе повече срещу Нийман и днес изпълни обещанието си като бойкотира срещата.

Реакцията на Нийман не закъсня: “Мога да играя гол следващата партия”. Веднага след това се появиха информации, че еротичен сайт е готов да плати 1 милион долара, ако играе без дрехи.

Дори Илон Мъск коментира обвиненията към Ханс Нийман: „Талантът уцелва цел, която никой друг не може да уцели, гениалността уцелва цел, която никой не може да види (защото е в задника ти) “, написа Мъск в официалния си акаунт в Туитър. Това не е първият път, когато Мъск туитва за шах.

“Шахматистите са разделени в мненията си за скандала, коментира през ekspresso.bg 19-ият световен шампион Веселин Топалов. – Разбира се, че всичко е възможно, но в случая има малко повече фантазия. Излиза, че всеки, който дръзне да бие Карлсен, е измамник.”

Топалов не отрича таланта на младия американец, но смята, че той си е повярвал твърде много – например, за да участва на последния турнир в Саламанка, той поискал от организаторите баснословна сума.

Четете още

Избор на редактора