Картина на Мондриан продадена за рекордните $51 млн.

Картина на Пийт Мондриан беше продадена за рекордните 51 млн. щатски долара в Ню Йорк, съобщи Си Ен Ен. Аукционната къща „Сотбис“ отбеляза нов рекорд за цена, постигана от платно на нидерландския художник.

Картината изобразява един червен, един син и един жълт квадрат и още три бели правоъгълника. Известното като „Композиция номер 2“ платно беше обявено за една от най-забележителните творби на художника, появявали се на пазара за колекционери.

Картини, които представляват квинтесенция на творчеството на Пийт Мондриан, рядко биват продавани на аукциони. Повечето са собственост на престижните музеи по света, каза Джулиън Доус, ръководещ секцията на „Сотбис“ за импресиознизъм и модерно изкуство в Северна и Южна Америка. Според него продажбата на подобна картина е шанс, който се случва веднъж на поколение.

Картината е рисувана през 1930 г. Последната й продажба е през 1983 г. Тогава е постигната цена от 2,15 млн. щатски долара. Това е рекорд за времето си.

Картината е едно от трите платна на Мондриан с доминиращ червен квадрат в горния десен ъгъл. Другите две платна са по-малки и се намират в музейни колекции.

„Композиция номер 2“ съдържа всичко, което търсим у Мондриан. Тя е емблематична за модерната естетика и се характеризира с чисто чувство за композиционен баланс и ред, каза още Доус.

„Сотбис“ не разкрива самоличността на купувача. Смята се, че това е колекционер от Азия.

Мондриан се установява в Париж през 1912 г., след като е впечатлен от кубизма на ранния Пикасо и Жорж Брак. Започва да експериментира с абстрактни и фрагментарни начини за представяне на реалността. Използва само вертикални и хоризонтални линии.

Има само няколко художници, които застават толкова дръзко в историята на модерното изкуство. Стилът на Пийт Мондриан е единствено по рода си постижение в живописта, каза директорът на „Сотбис“ за Европа Оливър Баркър в свое прессъобщение. Творбата на Мондриан днес е също толкова витална, колкото е била преди 100 години.

Уникалният геометричен стил на Мондриан предшества абстрактното изкуство от 40-те и 50-те години на XX век.

Четете още

Избор на редактора