Катастрофа на бус разкри цветущ канал за мигранти край Годеч

Бус, натъпкан като рибна консерва с 29 сирийци и афганистанци, катастрофира край Годеч тази сутрин около 6 сутринта и случайно разкри нелегален канал за трафик на мигранти.

Бусът с хасковски номера идвал откъм Драгоман, в село Туден не успял да вземе десен завой и се забил в дърво. От удара се запалил, а шофьорът загинал на място, разказва Нова ТВ.

Мигрантите от задната част успели да избягат. Час и половина след катастрофата екипи на полицията ги намерили на половин километър от инцидента. Част от тях са извозени с линейки до болницата на МВР в София. Няма тежко пострадали.

Жени от Туден чули удара и позвънили на 112. Оказало се, че една от жените има хоби да си записва номерата на колите, които минават покрай дома й. А хасковският бус всеки ден минавал оттук, доказва пред полицията местната Наташа. Мислела си, че кара хляб за селата наоколо. „А той карал бежанци!”, възторгва се Наташа пред Нова.

„Минават си стандартно и най-редовно между 6 и 8 сутринта, аз съм свидетел много пъти. С коли от Стара Загора, Пазарджик, Бургас и Варна“, разказва друг очевидец.

Според експерта Тихомир Безлов става дума за канал за трафик на хора. Бизнес, който отново процъфтява във времето на политическа неяснота и безотговорност.

„Възможно е това да е един от маршрутите. Всякакви криминални лица на ниско ниво се включват в този превоз. Един от проблемите е политическата нестабилност, която се използва от каналджийските мрежи”, коментира Безлов.

Според него най-тежкият бежански натиск ще е през октомври. Тогава по петите на каналджиите ще останат само военните.

Разследването продължава.

Четете още

Избор на редактора