КЕВР одобрява рекордните 60% увеличение на газа

България ще има газ до края на годината. Със сигурност. Но цената му ще е доста висока. Това прогнозираха председателят на КЕВР Иван Иванов и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов след заседание на комисията за определяне на нова нова цена на синьото гориво.

„Булгаргаз“ поиска рекордно увеличение на цената с 60%. От регулатора обявиха, че най-вероятно искането ще бъде одобрено и цената ще достигне близо 300 лв. за мегаватчас.

Общественият доставчик „Булгаргаз“ се е оказал неподготвен за разрива в отношенията с „Газпром“. Дружеството беше и глобено, защото е забавило заявлението си за нова цена.

„В интерес на истината, си мислехме, че това е шега“, каза Людмил Йоцов по повод проблемите с „Газпром“ след началото на войната с Украйна.

„Не може да си мислите така, знаете, че указът на президента Путин за тях е повече от категорично правило. Защото указът излезе след 31 март, и на първи април получихте първото писмо от „Газпром експорт“, те ви предупредиха, вие не сте вярвали, но вие като ръководител на голямата газова компания на България, е трябвало да се задействате не само с питане към МС“, отсече Иван Иванов.

„Не искам да си мислите, че не сме пробвали, пробвали сме, но нямаше възможност, каквото сме могли сме направили“, отвърна Йоцов.

Окончателното решение се очаква на 12 август и ще важи със задна дата – от 1 август.

Четете още

Избор на редактора