Кения изстреля спътник, сглобен от наша компания

Кения изстреля първия си действащ спътник за наблюдение, който беше изведен в орбита на борда на американска ракета Спейс екс, съобщи Ройтерс, като се позова на прякото излъчване от ракетната компания на Илон Мъск.

Спътникът, разработен от девет кенийски инженери, ще събира данни за селското стопанство и околната среда, включително за наводнения, суши и горски пожари. Властите планират да го използват за управление на бедствия и за борба с продоволствената несигурност.

Ракетата Фалкън 9, носеща спътника Тайфа-1, излетя без инциденти от базата Ванденберг в Калифорния към 6:48 ч. по Гринуич, след три отлагания поради лошо време. Отделянето на спътника от ракетата беше потвърдени около час и четири минути след изстрелването.

„Имаме да се справяме с предизвикателства, предизвикани от изменението на климата, които спътникът, благодарение на това, че може да заснема изображения, ще може да помогне да следим“, заяви вчера преди изстрелването капитан Алойс Вере, авиоинженер и заместник-директор на отдела за навигация и позициониране в управляваната от правителството Кенийска космическа агенция.

„Можем да наблюдаваме промените в горите, можем да наблюдаваме промените в урбанизацията“, подчерта той.

Спътникът е сглобен с помощта на българската аерокосмическа компания „Ендуросат“ на цена от 50 млн. кенийски шилинга (372 000 долара) за две години, съобщиха от космическата агенция.

Агенцията твърди, че той ще работи пет години и след това ще се разпадне за 20 години, като навлезе в атмосферата и изгори.

В ракетата-носител бяха изстреляни и 50 полезни товара от други държави, включително Турция, по програмата на Спейс екс за споделено пътуване.

Четете още

Избор на редактора