Ким Чен-ун обяви победа над „треската“, сестра му го похвали за героизма

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви победа в битката с коронавируса в Корейската народнодемократична република (КНДР) и нареди въведените през май противоепидемични мерки да бъдат отменени, съобщиха агенциите, като се позоваха на официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Ким огласи добрата новина на партиен форум, посветен на „случаите със симптоми на треска“, както е официалното понятие на болестта в КНДР.

„Той тържествено обяви победа в крайно извънредната противоепидемична кампания по унищожаването на новия вирус“, се казва в съобщението на КЦТА.

Сестрата на Ким – Ким Йо-чен, заяви на същото заседание, че самият севернокорейски лидер също е имал симптоми на треска.

„Но дори и тежко болен с висока температура, той не можеше и за минута да легне, защото мислеше непрекъснато за народа, за който той трябваше да се грижи докрай във войната срещу епидемията!“, каза тя в похвална реч към брат си за неговите усилия.

И добави, че епидемията е избухнала заради разпространявани от Южна Корея пропагандни листовки срещу Севера. „Да спрат, защото в отговор ще бъдат предприети смъртоносни ответни действия“, заплаши Ким Йо-чен.

На заседанието Ким Чен-ун заяви, че въпреки отмяната на максималните противоепидемични мерки, Северна Корея трябва да поддържа „здрава като стомана преграда срещу епидемията, докато не приключи световната здравна криза“.

Северна Корея никога не е обявявала колко потвърдени случая на вируса е открила, а на 29 юли спря да съобщава за нови. Официалният брой на починалите в страната е 74 души, което е „безпрецедентно чудо“ в сравнение с другите страни, посочва КЦТА.

Пхенян обяви голямата победа, без в страната да е имало каквато и да било ваксинационна кампания, отбелязват агенциите. КНДР твърди, че вместо това залага на местни методи за лечение и на „предимствата на социалистическата система от корейски тип“ – според думите на самия Ким Чен-ун.

Четете още

Избор на редактора