Кирил Петков: И Европа иска да види Борисов пенсионер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да се пенсионира, защото спира реформата на партията. С него няма как да се направи съдебна реформа, защото при работеща система, той трябва да влезе в затвора. Крадял е по 3-4 млрд. лв. на година. Това заяви бившият премиер Кирил Петков в ефира на Нова тв. Той добави, че за пенсионирането на лидера на ГЕРБ били и европейските лидери, които му споделили мнението си по време на вечеря. Един от евролидерите дори споделил, че заради Борисов България не била приета в Шенген.

„Това, което се видя е, че когато едни политици не крадат, не можеш да ги хванеш за каквото и да било, опитваш да ги залееш с жълта помия. Под достойнството ми е да им обръщаме внимание“, така за първи път Петков отговори на пряк въпрос дали има връзка с Лена Бориславова, която бе началник на политическия му кабинет. Според Петков мафиоти вкарват много пари, за да излеят жълта помия. „Един грешен ъгъл стана новината на деня, вместо да се фокусират върху това, което сме свършили със 7 танкера“, каза още Петков.

„Продължаваме промяната“ и ДБ изготвят социологическо проучване, за да решат дали ще се явят с общи избори на предстоящите парламентарни избори на 2 октомври. Петков заяви, че ще се направи най-оптималното, „защото е ясно, че ще управляваме заедно“.

План „Б“ за събирането на 121 депутати пък бил ялова коалиция с троянски кон като Слави Трифонов, чиято формация искала да се откраднат средства, от каквато Петков не можел да бъде част.

На въпрос коя формация предпочита – настояващата за доставки на руски газ от „Газпром“ БСП, или ГЕРБ, Петков заяви, че със социалистите има различия за много от външнополитическите въпроси, но не те искат да променят геополитическия център на страната.

Бившият премиер обясни, че ако има реални аргументи, то БСП се вслушват в тях, въпреки че имат русофилски избиратели. Според него ако те трябва да избират пред газова сигурност и идеология, ще изберат газова сигурност.

Петков бил много учуден от новините, дошли през първата седмица на управлението на служебното правителство, но е доволен, че продължава политиката на кабинета му по отношение на скандала на ГКПП „Капитан Андреево“. Петков каза още, че държавният глава не е политически опонент на ПП, тъй като няма да се явява на избори, но му препоръча риториката да е на база факти. Визира думи, че и Бойко Борисов, и Петков хвърлили едни тръби в полето.

„Ако изпуснем американските танкери, бих протестирал по тази политика. Би било трагично да се откажем от втечнения газ и да платим в рубли. Ще ме е страх за зимата„, каза Петков.

Според него ако до 19 август служебното правителство не потвърди офертата за газа, това би било голям риск да не се заключат октомврийския и ноемврийския кораб. Петков посочи, че правителството му е оставило обвързваща оферта, което било най-добрият вариант, включително и фирма, която била готово да отстъпи слота си за октомври и ноември. „Дори и служебното правителство да трябва да осигурява другите пет слота, природният газ ще се оскъпи с не повече от 10 долара, т.е. седемте танкера ще са с 20 долара под пазарната цена в Европа по днешни цени. И най-важното – доставките ще са сигурни“, категоричен е той.

Четете още

Избор на редактора