Кирил Петков иска повече контрол на диабета при децата

Спешни стъпки за осигуряването на сензори за кръвна захар на всички деца с диабет тип 1 начертаха експерти на среща при Кирил Петков. Премиерът в оставка настоява институциите да реагират в кратки срокове и да обезпечат по този начин контрола на диабета при всички деца с тази диагноза.

„Новите технологии за контрол и лечение са бъдещето, именно те гарантират нормално качество на живот на българските деца с това заболяване, длъжни сме да им го осигурим“, подчерта премиерът.

На срещата, на която присъстваха и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, и управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев, бяха очертани редица проблеми, пред които всекидневно са изправени децата с тази диагноза и родителите им. Бе решено да се предприемат необходимите действия, с които да се гарантира достъпът на малките пациенти с диабет тип 1 до сензори.

По данни на Здравната каса около 4 хиляди са децата у нас, диагностицирани с диабет тип 1, а до момента само 332 деца са заявили и получили платените от НЗОК сензори.

Решено е да се проведе среща с научните дружества по ендокринология и Българския лекарски съюз, които да постигнат консенсус.

Националната здравноосигурителна каса разполага с необходимите средства, но специалистите трябва да са единни при определянето на правилата и критериите за отпускането на сензорите.

Премиерът Петков настоя институциите да реагират в кратки срокове и да обезпечат по този начин контрола на диабета при всички деца с тази диагноза.

 

Четете още

Избор на редактора