Петков на крачка от обвинението. Имунитетът му е в прокуратурата

Докато имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов зорко се пази от неговата партия и некоалиционните ѝ партньори от ПП-ДБ, то съпредседателят на ПП Кирил Петков скоро може да се сдобие с обвинение.

Отказът на Петков от депутатския му имунитет вече официално е в прокуратурата. Това казаха за „Сега“ от пресслужбата на главния прокурор. На 21 юни председателят на парламента Росен Желязков прочете от парламентарната трибуна уведомлението на Петков, че сам се отказва от защитата си срещу наказателно преследване. Желязков обясни пред „Сега“, че още преди да изчете публично уведомлението на Петков, го е изпратил към главния прокурор.

Не е ясно колко дни писмото е пътувало от парламента до Съдебната палата в София, но вчера от прокуратурата казаха, че то е получено и е изпратено към наблюдаващия прокурор, който да реши как да действа.

От Софийската районна прокуратура потвърдиха днес пред „Сега“, че писмото вече е стигнало от и.д. главния прокурор Борислав Сарафов до тях. Предстои наблюдаващия прокурор да прецени какви ще са следващите му действия.

За сравнение – от обявлението, че Радостин Василев (сега независим, бивш ПП депутат) се отказва от имунитета си до привличането му като обвиняем от прокуратурата минаха около 3 седмици.

Петков обяви, че се отказва от имунитета си на 16 юни, след като Борислав Сарафов беше скоростно произведен в изпълняващ функциите главен прокурор.

„Заявката на г-н Сарафов за ревизия на внесените искания за снемане на депутатския имунитет не е начинът, по който трябва да се води обективно и прозрачно обследване на фактите по всяко от исканията.

Ако оттегли исканията, Сарафов ще възпрепятства публичността, осигурена от временната комисия по имунитетите, и дела отново могат да се озоват „на трупчета“, мотивира се Петков.

Неговият имунитет, също както и този на Борисов по „Барселонагейт“, беше поискан от Иван Гешев, малко преди да бъде уволнен като главен прокурор. Преди Гешев да поиска имунитета на Петков, по нареждане на Върховната касационна прокуратура Софийската районна прокуратура извади от чекмеджето казуса с гражданството на Петков, по който през декември 2021 г. беше обявила, че престъпление няма.

Сега е образувано досъдебно производство заради декларацията на Петков, подадена пред президента Румен Радев, преди да стане служебен министър на икономиката. В нея той пише, че има само българско гражданство, макар и процедурата по освобождаването му от канадско гражданство тогава още да не е приключила.

„От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Петков пред президента на България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители“, обяви сега Софийската районна прокуратура.

През декември 2021 г. шефката ѝ Невена Зартова обясняваше, че „в декларацията е отразена невярна информация, но тя има само уведомителен характер, но не и доказателствена стойност“.

Наказателният кодекс гласи, че „който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева“.

Президентът е орган на власт, но декларацията, подписана пред него, не е предвидена в закон, указ или постановление. Тогава прокуратурата обясни още, че Петков е направил волеизявление за отказ от гражданство пред канадските власти на 21 април 2021 г. и е счел, че това е напълно достатъчно, процедурата е приключила и той притежава единствено и само българско гражданство“.

Четете още

Избор на редактора