Китай обяви, че иска да присъедини мирно Тайван

Китайското правителство трябва да насърчава мирното развитие на отношенията с Тайван и да се стреми към мирното съединяване на Китай с острова, заяви китайският премиер Ли Къцян в доклада си за работата на правителството пред китайския парламент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Китайците от двете страни на Тайванския проток са едно семейство и имат обща кръв. Трябва да насърчаваме икономическите и културните взаимоотношения през Тайванския проток и да подобряване системите и политиките, които допринасят за добруването на нашите тайвански сънародници“, изтъкна Ли.

Китай ще отдели 224 млрд. долара за военни разходи през 2023 г. За втора поредна година военният бюджет на страната е над 7%( 7,2%) от очаквания брутен вътрешен продукт.

Новината от Общокитайското събрание на народните представители – законодателния орган, идва на фона на опасенията на Запада, че Китай може да подпомогне Русия с оръжие във войната ѝ срещу Украйна. Пекин не изглежда и да се е отказал от претенциите си спрямо Тайван.

„Въоръжените сили трябва да засилят военното обучение и готовността навсякъде, да разработят нови военностратегически насоки, да посветят повече енергия на обучението в бойни условия и да положат добре координирани усилия за укрепване на военната работа във всички посоки и области“, се посочва в в доклада на премиера Ли Къцян, представен пред делегатите на събранието.

В последните години Пекин отделя огромни суми за отбрана, като в момента сумата е двойно по-голяма в сравнение с преди 10 години, припомня CNN.

Властите настояват, че военните разходи на Китай са разумни, и посочват, че САЩ инвестира по-голям дял от бюджета си в отбрана. Китай се опитва да гради имидж на мирна сила, но в същото време предприема действия за милитаризиране на Южнокитайско море и интензивно патрулиране около Тайван.

Четете още

Избор на редактора