Китай пак затегна мерките за ковид, 2 млн. под карантина

Китайските власти разпоредиха на всичките 1,8 милиона жители на квартал в южния мегаполис Гуанджоу да останат по домовете си, за да бъдат тествани за коронавирус. Училищата в един от големите градове в северозападната част на страната пък бяха затворени заради увеличаващия се брой инфекции, предаде Асошиейтед прес.

През последното денонищие в Китай са регистрирани общо 11 773 новозаразени с коронавирус, като при 10 351 от тях заболяването протича безсимптомно, съобщи националната здравна комисия.

В момента установените случаи на коронавирус в Китай не са много, но увеличаването им през последната седмица създава предизвикателства пред стратегията за нулев ковид, съгласно която всяко заразено лице трябва да бъде изолирано.

Властите съкратиха срока на карантинирането от седем на пет дни като част от оповестените вчера промени в мерките срещу заболяването.

Целта е да се намалят икономическите загуби от локдауните, но въпреки това управляващата Китайска комунистическа партия заяви, че ще продължи да се придържа към стратегията за нулев ковид.

През последните 24 часа в 13-милионния град Гуанджоу бяха регистрирани общо 3775 инфекции, като 2996 от тях са безсимптомни. Ден по-рано новите случаи там бяха 3030, 2461 от които са протичали без симптоми.

Жителите на квартал Хайчжу трябва да останат по домовете си, за да бъдат тествани, заявиха местните власти в „Туитър“. Само един човек на домакинство има право да излиза навън, за да купува хранителни продукти, се казва още в съобщението.

Четете още

Избор на редактора