Кметът на Стамболийски: Общината е в колапс

Община Стамболийски е във финансов колапс, заяви новият кмет Петър Неделев в ефира на bTV.

Той обвинява предишната власт в кметството, че след втория тур на изборите е освободила 56 общински служители и им изплатила по шест брутни заплати.

Бившият кмет Георги Мараджиев отрича това и е категоричен, че в общината има достатъчно пари, за да функционира нормално.

В първия работен ден като кмет Петър Неделев казва, че заварил сградата на общината пуста – на етажа, на който е кабинетът на кмета, имало само един човек – финансов контрольор.

От работа са освободени 36 общински служители и 18 работници от комуналната общинска фирма. Това е направено от временно изпълняващата длъжността кмет тогава Теодора Денева, разказва още Неделев.

Финансовото състояние на общината е не тежко, а катастрофално. Бившето ръководство буквално изпразни хазната с плащане на 56 брутни заплати на служители на общината и на общинското предприятие БКС – 480 000 лева са дадени за тези заплати“, твърди Неделев.

„Никой никого не е карал да прави каквото и да било насила. Имаше доста писания за администрацията как ще бъдат уволнени от новото управление. Счела съм, че законът ми позволява по този ред да освободя хората – аз им предложих – някои се съгласиха, други не са. Със сигурност средствата, изплатени за обезщетения, не са милиони, не са и 200-300 хиляди, доста по-малко са“, обяснява Теодора Денева, изпълняващ длъжността кмет по време на изборите.

А според бившия кмет Георги Мараджиев общината има достатъчно пари.
„Бюджетът на община Стамболийски е 32 млн. лв. Ако мислите, че 160 000 лева, изплатени като заплати, които са съобразени с Кодекса на труда, могат да съборят община Стамболийски – това звучи малко смешно“, коментира Мараджиев.

Четете още

Избор на редактора