Кметът на Царево атакува в съда защитената местност „Корал“

Община Царево чрез кмета си Георги Лапчев е подала жалба във Върховния административен съд срещу заповедта на министъра на екологията, с която на 7 юли т.г. залива „Корал“ в землището на село Лозенец беше обявена за защитена територия. Пред магистратите общината настоява да се спре предварителното изпълнение, докато се реши спорът по същество . Това ще рече, че ако съдът уважи жалбата, в местността ще могат да се карат свободно джетове и лодки, да се изхвърлят канализационни води и да се лови риба.

Пред съда кметът Лапчев настоява да се спре предваритеното изпълнение с мотива, че риболовният сезон е в разгара си и това ще се отрази на бизнеса на рибарите.

Статута на плаж „Корал“ като защитена местност в съда са атакували още „Българско рибарско сдружение“, „Морско рибарско сдружение“, Национална асоциация „Българско Черноморие“ и две частни дружества.

Със заповедта, с която бившият министър Борислав Сандов причисли „Корал“ към защитените зони се забранява именно „навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контроли и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март. В местността се забранява също интензивното и екстензивно отглеждане на аквакултури, изхвърлянето на отпадни води от плавателни съдове, както и изхвърляне на канализационни води от сушата и заустване на канализации. Със заповедта беше защитена обща територия от 1,32 кв. км по море и по суша от залива „Корал“.

Четете още

Избор на редактора