КНСБ: В бюджета има грешки за милиарди

В проекта за бюджет на служебното правителство има допуснати няколко сериозни грешки, които изкривяват дефицита с милиарди левове. Това обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова тв. На първо място данъчните приходи в проектобюджета са доста подценени, каза той.

“С близо 20 милиарда лева ще нарасне БВП. Това казва Министерството на финансите. И БНБ казва същото. Обикновено около 40 на сто от БВП са данъчните приходи. Аритметиката показва, че те трябва да нараснат със 7-8 милиарда, а те са заложени да растат с 5 милиарда. Тоест 2-3 млрд. сме скрили като буфери в приходната част“, коментира Димитров.

Той има критки и към разходната част на бюджета: “Заложените капиталови разходи на държавата са за над 10 милиарда лева, при положение че никога не сме изпълнявали повече от 7.5 милиарда лева. Миналата година изпълнихме 5.5 млрд. при планирани 8.2. Има огромна дупка или казано с други думи – има надписани капиталови разходи.

По същия начин стои въпросът с издръжката на всички ведомства и министерства. Тя е увеличена доста сериозно. Бих казал, че там 1.5 милиарда са завишени, а в същото време заплатите и разходите за заплати са подценени”.

Според КНСБ държавата трябва да събере поне 3 милиарда лева повече данъци от записаното и да изхарчи близо 3-4 милиарда лева по-малко. Това свива прогнозираният бюджет дефицит до около 3% от БВП.

Четете още

Избор на редактора