Коалицията прие управленска програма за 6 месеца

Един мандат в рамките на 6 месеца. Така изглежда амбициозната управленска програма, приета снощи от „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, Демократична България“ и независими депутати. Тя е за периода юли 2022 – декември 2022 г. Законодателната програма е за същия период. В срещата участваха лидерите на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и Асен Василев, на „БСП за България“ Корнелия Нинова, на „Демократична България“ Христо Иванов, министри и народни представители.

Програмата предвижда Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ, каза номинираният за премиер Асен Василев и потвърди, че Рашков няма да бъде в състава на правителството. Все още не сме коментирали персонален състав на правителството, нито структура, посочи той. По думите на премиера в оставка Кирил Петков коалиционните партньори са показали диалогичност, всеки един от тях е поставил България пред всичко друго, не са дискутирани персонални назначения. Той посочи, че предстои да бъдат приети 40 закона, а „в следващите шест месеца предстои толкова много милиарди да влязат в  българската икономика“.

Програмата започва с финансите и икономиката, като в този раздел се набляга на повишаване на прага за регистрация по ДДС на две стъпки до 166 000 лева от януари 2024 г., подготовката за влизане в еврозоната от 1 януари 2024 г.; изпълнението на оперативните програми, повишаване капацитета на финансовото разузнаване, продължаване практиката на енергийни компенсации за бизнеса.

Следва енергетиката, където естествено се залага на гарантирането на диверсифицирани доставки на газ и на свежо ядрено гориво; ускоряване на работата по изграждане на нови ядрени мощности при наличие на финансова и екологична обосновка; въвеждане на две тарифи за ток и парно – първата да покрива базово потребление на по-ниска цена.

„Струма“ през Кресненското дефиле, уговаряне с Румъния на нови  мостове над Дунав, възлагане на тунелите под Петрохан и Прохода на републиката, на довършването на АМ „Хемус“ и продължението на АМ „Черно море“ – са акцентите в регионалното развитие и транспорта.

В раздела „Труд и социална политика“ е заложено приемане на формула за автоматично определяне на размера на минималната работна заплата за страната и максималния осигурителен доход – срокът е 30 септември.  За нас в следващите шест месеца най-важно е да гарантираме с едно редовно правителство стабилност в икономиката и сигурност в семействата, сигурност на българските граждани, заяви вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова. По думите ѝ от БСП са удовлетворени от финалния вариант на програмата, защото има сериозен пакет, насочен към приоритетните за партията теми – инфлация, бедност, доходи и неравенства. Ще продължи подкрепата към бизнеса с досегашните мерки до края на годината, има допълнителни мерки като кредитиране на половин лихва на малки и средни предприятия, въвеждане на сто хиляди лева таван за регистрация по ДДС и редица такива мерки, ориентирани към малкия и среден бизнес. Тя съобщи, че е заложена и амбициозна програма за насърчаване на ползване на български продукти за подкрепа на българската икономика.

Нинова отчете, че в социалния пакет също са постигнали добри резултати. За нас беше важно да има безплатни учебници и безплатни лекарства за децата до 14 години – това е включено, подчерта тя. По думите й, продължава политиката, ориентирана към младите семейства – данъчни облекчения и увеличение на отпуска по майчинство, която е адресирана към най-големия проблем – демографската криза.

В областта на международните отношения кабинетът ще положи „дипломатически усилия за нормализиране диалога между България и Руската федерация в съответствие с българския национален интерес и в рамките на общата европейска политика. ще се работи активно за присъединяване към Шенген и прилагане на новата ИТ архитектура и оперативна съвместимост за управление на границите.

В законодателната част акценти са правосъдната и антикорупционната реформа. До рая на септември ще бъде разписан механизъм за разследване на главния прокурор.

Четете още

Избор на редактора