Ковачевски към България: Да действаме според решенията на Европейския съд

Премиерът Димитър Ковачевски призова България да спазва решенията на Европейския съд по правата на човека, в които се установи, че са нарушени правата на македонците в страната. Той посочи, че българските власти трябва да зачитат правата на македонските граждани, които живеят на тяхна територия, съобщава makfax.

„Абсолютно винаги сме реагирали по отношение на всички граждани, които се самоопределят като македонци във всяка друга държава. Македонци има навсякъде по света. Знаете, че има и решения на Съда по правата на човека, които България не е оспорила. Призовавам българските власти – и те да действат, защото тя е страна-членка на ЕС. А тези хора, които са граждани на България и се самоопределят като македонци, са граждани на ЕС. „Още един призив за спазване на всички права, така както се спазват у нас на всички, които се самоопределят различно от македонците“, каза Ковачевски.

В доклада на Държавния департамент на САЩ се посочва, че България отказва регистрация на етнически македонски активистки групи, като Обединена македонска организация – „Илинден“, Обединена македонска организация – „Илинден Благоевград“ и Дружеството на потиснатите македонци – жертви на комунистическия терор. Добавя се, че това също се прави, въпреки че Европейският съд вече е установил, че свободата им на сдружаване е нарушена.

Четете още

Избор на редактора