Ковид вълна може да „удави“ алъш-вериша в Одрин

В един от най-масово посещаваните от българи турски градове Одрин регистрираха сериозен скок на заразените с коронавирус през последните седмици, съобщава турското издание „Миллиет“, цитирано от „Дарик“.

Опасната тенденция е причината и граничещият с България и Гърция град да бъде включен в червената зона на заразяване за страната.

По данни на турското здравно министерство през седмицата между 11 и 17 юли в страната са регистрирани 226 532 случая на КОВИД-19, с 96 жертви за същия период.

Здравните власти в Одрин са категорични, че нарастването на случаите се дължи на факта, че с настъпването на лятото хората са се успокоили и са започнали масови събирания на сватби и увеселения, на които епидемиологичните мерки не се спазват. Прогнозите са, че  ако разпространението на вируса продължи в същите темпове, през есента ситуацията ще се влоши още повече.

Най-силно притеснени от ситуацията са търговците. Бизнесът им до голяма степен зависи от българските граждани, които в почивните дни масово пазаруват в Одрин, заради по-високите цени на стоките в България. По време на локдауна, заради който българите не можеха да пътуват до града, търговията сериозно замря, а одринските търговци понесоха тежки икономически загуби.

Сега търговците сериозно се притесняват ситуацията да не се повтори. Те  настояват за спешно затягане на мерките – задължително носене на маски, дистанция, ваксиниране, посочва изданието.

Четете още

Избор на редактора