Кога една ограда не е ограда?

Оградата на границата с Турция не е ограда. Административно тя е одобрена като съоръжение, за което изрично е написано в закона, че се издава разрешение за строеж. Това каза служебният регионален министър Иван Шишков в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Той обясни, че през февруари 2015 г. Народното събрание е изменило закона за МВР и е променило текст, в който е упоменато, че границата може да бъде пазена с временни съоръжения, за които съоръжения на практика не се изисква издаване на разрешение за строеж по Закона за устройство на територията (ЗУТ). Месец по-късно има решение на Министерския съвет, с което е дадена зелена светлина да бъде изградено това съоръжение, не строеж, добави Шишков.

По думите му то е направено без одобряване на проекти. Има проекти, но тези проекти на практика са следени само от областните управители, каза Шишков.

Той изтъкна, че нито Министерството на регионалното развитие, нито Министерството на отбраната не е издало разрешение за строеж и никой от тях не е следил обекта, като той е прехвърлен на областните управители. Според министъра оттук нататък трябва да стане ясно какво е било първоначалното задание и дали е изпълнен проектът.

Четете още

Избор на редактора