Кога ще има „Оземпик“ за диабетици в аптеките?

Инжекциите за лечение на диабет и инсулинова резистентност „Оземпик“ (Ozempic) продължават да липсват от аптечната мрежа в страната, показа проверка на „Експрессо“ в над 40 аптеки в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и в някои по-малки населени места. Тук-там могат да се намерят единични дози от лекарството в най-ниската дозировка – 0,25 мг. Тя обаче се използва основно за стартова доза за лечение.

„Няма, не сме получавали и не знаем кога ще има зареждане. Чакаме“ – така отговарят от повечето аптеки в големите градове на запитванията на пациентите.

„Повече от пациентите с диабет и инсулинова резистентност използват много по-високи дози месечно от Оземпик“ и най-малката от 0,25 мг не им върши работа. Съответно протоколите им по Здравна каса са за по милиграм. Ако диабетик се нуждае от един милиграм седмично, то той би трябвало за закупи  поне 4 инжекции от 0,25 мг и така да плати почти 800 лева месечно. Дори Здравната каса да е одобрила лечението му с този медикамент по протокол,  то тя не би покрила този разход“, обясниха фармацевти.

Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев обясни миналата събота, че 9600 инжекции са били внесени от Словения. Не е ясно колко от тях са били пуснати в аптечната мрежа Няма информация и колко от диабетиците в страната са успели да си набавят по протокол медикамента, който подпомага намаляването на кръвната захар. Нова доставка се очаква през март. Какъв е обемът й обаче и дали ще покрие нуждите на българските пациенти, не е ясно.

Въпреки очевидният недостиг у нас, стана ясно, че преди около седмица лекарството е отпаднало от списъка със забранените за износ медикаменти. Той се обновява в 00,00 часа всеки петък и важи до четвъртък следващата седмица. Справка в сайта на Министерството на здравеопазването показва, че и този петък „Оземпик“ все още липсва от списъка с медикаментите под забрана. Няма обяснение защо износът е разрешен при положение, че лекарството продължава масово да липсва в аптечната мрежа в цялата страна.

Лекарството набра висока популярност през пролетта на миналата година, когато масово започна да се употребява и като средство за отслабване, което създаде дефицит в цялата страна и стана трудно с него да се снабдят диабетици и пациенти с инсулинова резистентност. В САЩ също има недостиг на лекарството, като някои пациенти пътуват до Канада, за да се снабдят с инжекциите. Отвъд Океана семаглутид (наименованието на активното вещество в инжекциите) се продава под две търговски наименования. Ozempic е за диабет и инсулинова резистентност, а Wegovy –  е одобрено като средство за отслабване от Агенцията по храните и лекарствата (FDA).

Българските пациенти обаче не могат да си набавят „Оземик“ и от съседни страни. В Турция не е регистриран за употреба, а в Сърбия поради повишено търсене от нашенци, вече се отпуска  само срещу протокол от сръбската здравна каса.

Четете още

Избор на редактора