Кожарева предложи кабинет, Радев го върна

Кандидат-премиерът Горица Кожарева представи пред президента състава на новия Министерски съвет. Преди 10 дни Румен Радев ѝ даде срок до 19 август, за да може предсрочните парламентарни избори да се проведат на 20 октомври.

Сред имената на министрите беше и това на Калин Стоянов. Румен Радев даде ултиматум на Кожарева до 15 часа да смени вътрешния министър, но тя отказа. Последва отказ и от президента да подпишее указ.

Списък на предложените за служебни министри:

Министър-председател – Горица Кожарева

Вицепремиер и служебен министър на финансите – Людмила Петкова

Министър на образованието и науката – Галин Цоков

Министър на земеделието – Георги Тахов

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова

Министър на транспорта и съобщенията – Валери Борисов

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

Министър на отбраната – Атанас Запрянов

Министър на външните работи – Иван Кондов

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Министър на културата – Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите – Виктор Атанасов

Министър на здравеопазването – Петко Стефановски

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Министър на туризма – Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков

„Като одитор съм научена това, което говоря, да проверявам. Взела съм убедено решение министър Калин Стоянов да бъде министър на вътрешните работи“, посочи Кожарева.

Президентът подчерта, че изборите се отлагат за след 20 октомври, а правителството на Димитър Главчев продължава да работи.

На излизане от Президентството Грънчарова подмина медиите и отказа всякакъв коментар пред тях.

Какво следва?

Изборите няма да могат да се проведат на първоначално предложената от Радев дата 20 октомври. Причината е, че процедурата се връща отново, президентът трябва да номинира друг от кандитатите, които след поправките в Конституцията може да избира. Досегашният служебен премиер Димитър Главчев беше съгласен, но впоследствие оттегли съгласието си да заеме отново да ръководи Министерския съвет.

Другият възможен вариант, освен Главчев, е подуправителят на БНБ Петър Чобанов, който също беше дал принципно съгласие да заеме поста.

Президентът вероятно отново ще трябва да направи консултации с партиите за това кой да е служебен премиер и след това да проведе разговори с кандидатите. Председателят на Народното събрание Рая Назарян и управителят на БНБ Димитър Радев вече категорично отказаха да бъдат номинирани за служебен министър-председател.

Следващият номиниран ще има отново 10-дневен срок, в който да направи проектосъстав за кабинет, което означава, че предсрочните парламентарни избори ще са най-рано началото или по средата на ноември. /Нова

Четете още

Избор на редактора