Кои политици лъгаха най-много преди изборите?

Кои политици лъгаха най-често в телевизионните си изяви преди изборите на 2 април 2023 г.? От кои партии или коалиции са те? И кои от тях получиха най-много ефирно време от националните телевизии? За да отговори на тези въпроси платформата Лъжеш ли анализира участията на 23 кандидати за народни представители – лидери и знакови фигури от партиите и коалициите в национален ефир в периода 3-31 март 2023 г.

Анализът включва всички предизборни дебати и интервюта по БНТ, bTV и NOVA.

Според данните най-много неверни твърдения в ефир от проверените политици е изрекъл лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов: 17. Веднага след него са съпартиецът му Цончо Ганев и Делян Добрев – също с двуцифрено число – 11. Следват Десислава Атанасова с 6, Даниел Митов с 5, Борислав Гуцанов и Бойко Борисов с по 4, Корнелия Нинова с 3, Георги Свиленски, Георги Самандов и Асен Василев с по 2 и Тома Беков и Йордан Цонев с по 1.

С най-много ефирно време е разполага партия „Възраждане“ – 218 минути, следвана от ГЕРБ-СДС със 182 минути, Продължаваме промяната-Демократична България със 177 минути, БСП за България – 153 минути, Български възход – 152 минути,  ДПС – 13 минути.

За какво са лъгали най-често наблюдаваните кандидати за депутати? Това се е случвало най-много при отговора на въпроса: „Дали може да бъде даден български контингент към Украйна?

Платформата „Лъжеш ли“ посочва истината: Не е вярно, че има решение на парламента, според което България може да изпрати военни в Украйна. На 09.12.2022 48-то Народно събрание гласува Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. В точка 3 от въпросното решение се вижда, че парламентът разрешава участието на до 50 военнослужещи в обучения на територията на държави членки на ЕС, свързани с използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника. Както в тази, така и в нито една от останалите точки от решението не е предвидено изпращането на български военнослужещи в Украйна.

Четете още

Избор на редактора