Кои растения премахват мухъла в апартамента

Мухълът е много коварен вид гъбички. Освен че изглежда неестетично стените да са с черни петна, те причиняват и неприятна миризма. Той причинява сериозни заболявания като алергии, инфекции на горните дихателни пътища и астма.

Експертът по градинарство Анджела Слейтър разказва как можете да се справите с бактериите и гъбичките в апартамента и офис пространството.
Предлагаме на вашето внимание четири растения, които борят мухала и конденза в стаята.

Spathiphyllum или както се нарича още – Лилия на мира
Експертът препоръчва да поставите това цвете в спалнята. То понася добре сянка и обича висока влажност. Растението е идеално за места, склонни към образуване на мухъл. Спатифилумът абсорбира влагата през големите си листа. Колкото по-голямо е цветето, толкова по-добре ще се бори с мухъла. Това растение също така ефективно превръща въглеродния диоксид в кислород и също така абсорбира неприятните миризми.

Sansevieria или Индийски меч, Змийски език, Свекървен език, Език на дявола
Едно от най-популярните стайни растения в апартаменти. Дългите му плътни листа перфектно абсорбират излишната влага в стаята. Растението се справя добре в стаи с ярка светлина и високи температури. Може да се постави дори в бани, където освен че ще се бори с мухъла, ще премахне и токсичните изпарения от почистващите препарати.

Английски бръшлян
Вечнозелено растение, което расте красиво по стените, прилепнало с въздушни корени. Идеално за баня или кухня. Предпочита влажен въздух, не обича пряка слънчева светлина. Учените са доказали, че това растение е естествен въздушен филтър. Отстранява тежки съединения като бензен, формалдехид и трихлоретилен. То е непретенциозно в грижите, така че не е необходимо да се полива обилно.

Палми
Тези екзотични растения с пищни големи листа перфектно се борят с мухъл. И могат да са украса за всеки интериор. Огромните им листа абсорбират цялата излишна влага в помещението и пречистват въздуха от вредни тежки съединения. Също така палмите често могат да бъдат намерени в офис помещения, където има голяма тълпа от хора. Неутрализират лошите миризми. Природата е най-надеждният защитник срещу вредните бактерии. Затова, ако видите черна точка в ъгъла, бягайте към цветарския магазин. Тези растения могат да бъдат закупени във всеки регион. Те са непретенциозни, но в същото време естетически се вписват във всеки интериор.

Четете още

Избор на редактора