Кои са българските модни икони на 2023 година?

На изискана церемония във Витоша Парк хотел бяха връчени Годишните награди на Академията за мода за успех и стил „БГ модна икона 2023”.

Председателката на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева получи приза в категория „Спорт“, изпълнителният директор и мажоритарен собственик на „Артекс Инженеринг АД“арх. Весела Мирянова в категория „Архитектура и строителство“, журналистът и водещ на сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин“ Златимир Йочев в категория „Медии и журналистика“, главният редактор на сп. „Ел“ (България) Мария Георгиева в категория „Лайфстайл журналистика“, дизайнерът Ирина Влади в категория „Интериорен дизайн“, изкуствоведът Христина Бобокова в категория „Артмениджмънт“ и певицата Дарина Йотова – Дара в категория „Музика“.

Според традицията на Академията за мода, критериите известни български личности да получат статут на БГ модна икона, са качества и добродетели като високи професионални постижения, безупречна култура, морал и репутация, изискан и модерен вкус и стил.

Председателят на Академията за мода проф.Любомир Стойков сподели в началото на церемонията: „Тази година към общността на най-успелите и стилни българи се присъединяват нови ярки представители на забележителни сектори от бизнеса, културата, изкуството, медиите и спорта. Със своя професионален и житейски пример те убедително показват, че вечната дилема на стила – да бъдеш или да изглеждаш, може да бъде преодоляна в името на хармонията между личността и обществото, между естетиката и корпоративния дрескод. Носителите на приза „БГ модна икона” заслужават всеобщ респект и адмирации не само заради перфектната си външност и забележителен професионален триумф, но и за оригиналния си подход към своята персонална визуална култура. Защото не е толкова важно ти да бъдеш в крак с модата, по-важното е модата да бъде в крак с теб!”.

В ревю-спектакъла, предхождащ церемонията на Годишните награди „БГ модна икона 2023“, най-нови колекции представиха едни от най-талантливите дизайнери и модни къщи, сред които Радостина Долапчиева и Галя Долапчиева и „Алегра“, Аксел Харди, Лиа Каменова и „Рефлет“, Милена Петрова и Wolf Walley, Николай Божилов, Теодора Спасова, Мария Радославова – Миа и Mia Touché, Радослава Лазарова и „Блинк“, Поля Кинова и Paloma Fashion, италианският моден бранд Peserico ибутик La Bontè.

По време на бляскавото събитие бяха обявени новите стипендианти на Академията за мода „Златна игла” – Ния Топалова (България), Мая Димова (България) и Надя Узун (Украйна) –  студенти по моден дизайн на проф. Любомир Стойков от Националната художествена академия. В тази благородна социално-отговорна мисия редом с Академията за мода участваха топфотографът Дилян Марков – три пъти носител на Златна игла, и Екатерина Свечева – топмодел, инфлуенсър и лице на „Златна игла 2022“. С почетен сертификат бе отличен дамският моден бранд „Ла Бонтé“ за успешния му дебют в българския бизнес. Водеща на „БГ модна икона 2023“ беше очарователната Гери Дончева Янков.

Четете още

Избор на редактора